НОВИНИ

След срещата на Кирил Петков с превозвачите: Протест утре ще има, но диалогът е възстановен

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
18:32, 17.05.2022
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков разговаря повече от три часа с представители от транспортния бранш в опит да се намери решение за проблемите в сектора, ден преди обявения общонационален протест.

Резултатите от срещата в едно изречение - диалогът е възстановен, но протестът им утре остава.

Още акценти вижте в прякото включване на Светозар Костадинов

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството. Прекарахме три часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения, а не да се конфронтираме. Ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни, подчерта Кирил Петков.

Мога да кажа, че поехме ангажименти като правителство в тази седмица регионалният министър да направи работна среща за детайлите по толсистемата, а министърът на транспорта обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за допълнителни срещи по всички други теми, обясни премиерът. Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана. За най-малките превозвачи вдигането на ДДС прага е 100 000 и ставката за природен газ, втечнен газ и метан ще е 9%. Имаме предложение за по-ниски цени от производителите на био добавката. Аз поех ангажимент, че ще върнем отговор за да балансираме - хем да спазваме ангажимента си към Европа, хем да не фалират превозвачи, допълни Петков.

Възстановихме диалога, много работа ни предстои, заяви още премиерът.

Сн. БГНЕС

Благодаря на г-н Петков, че поднесе извиненията си за това, че предишния път ни е посочил вратата. Ние също поднесохме своите извинения, за да възстановим диалога. Но протест утре ще има, защото няма никакви конкретни решения към днешна дата. Разговорите и работата на работните групи продължават, заяви Магдалена Милтенова от страна на превозвачите. Протест утре ще има - започваме в 9.00 ч. Ще има протестни шествия, допълни тя.

Разбрахме се, че този протест ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите. Утре е важен ден и за учебната програма, защото има матури, допълни премиерът.

Протестът започва в 8.30 ч. Ще бъде законен, мирен, като знак от наша страна за възстановения диалог. От страна на правителството нямаме никакви конкретни мерки. Протестите ще се проведат в София и големите градове, а шествия ще има на граничните пунктове, обясниха превозвачите.

Целия брифинг вижте ТУК:

Превозвачите настояват да бъде отменено разширяването на толсистемата и намаляване акциза на горивата. До момента и работниците от градския транспорт в София, и таксиметровите шофьори декларираха, че ще се присъединят към протеста. Работодателите заявиха, че остават в протестна готовност, но засега няма да се включат, след като вчера постигнаха споразумение с кабинета за очакваните компенсации.

По-рано днес от Столичната община дадоха информация относно организацията на движението заради протестните действия. Подробности за промените четете ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова с убедително начало на "Ролан Гарос"
Виктория Томова с убедително начало на "Ролан Гарос"
Димитър Бербатов: В Благоевград израснах като човек и футболист
Димитър Бербатов: В Благоевград израснах като човек и футболист