НОВИНИ

Хипертонията засяга все повече млади хора

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:32, 17.05.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Слушай новината

В Световния ден за борба с хипертонията лекари консултираха и преглеждаха безплатно хора на различни възрасти във ВМА. Хипертонията е един най-големите причинители на смъртност в световен мащаб. Данните посочват, че в последните 10 години заболяването засяга около 30 - 45% от населението над 65 години. Има тенденция за намаляване на възрастта и с хипертонията се срещат все по-млади хора, дори под 45 години. Най-честите симптоми са главоболие, световъртеж, гадене, отпадналост. Понякога обаче протича безсимптомно, напомнят лекари.

Макар да пие цял плик с лекарства, на 88 години Венета е жизнена и с чувство за хумор. Днес решила да обърне внимание на здравето си. Една от спирките ѝ е пунктът пред ВМА.

Най-важното, че ми промениха лекарствата по колко да ги вземам, защото действително вечер аз трудно заспивах, казва Венета.

Пред пункта срещаме и Цецо. С два стенда на сърцето, мери кръвното си 3 - 4 пъти в седмицата.

Всичко идва от сърцето, от движението на кръвта. Ако се забави движението на кръвта към мозъка, се получава инсулт, ако се забави към сърцето - инфаркт, казва мъжът.

Много хора не знаят за високите стойности на кръвното си налягане, казва Трифон Трифонов, Асоциация на студентите медици в България.

Хипертонията - тихият убиец на нашето време - неоткрита навреме, често води и до усложнения. Засяга различни органи и системи в цялото тяло. А причините са нездравословният начин на живот, липсата на активност и затлъстяването. Затова лекарите съветват:

Основното и най-важното е движението. Дори ходене на определени разстояния и преодоляване на леки препятствия. Начинът на хранене също. Избягвайте прекомерен прием на сол, на излишни захари, казва Кирил Ферелиев, клиника "Интензивна терапия" към ВМА.

А най-добрата превенция си остава профилактиката, напомнят лекарите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова с убедително начало на "Ролан Гарос"
Виктория Томова с убедително начало на "Ролан Гарос"
Димитър Бербатов: В Благоевград израснах като човек и футболист
Димитър Бербатов: В Благоевград израснах като човек и футболист