НОВИНИ

Преди Коалиционния съвет - БСП представи свои мерки за справяне с кризата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:06, 17.05.2022
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Часове преди Коалиционния съвет тази вечер от БСП представиха свои мерки за справяне с кризата. Искат увеличение на минималната заплата, необлагаем минимум и намалено ДДС на хляба. Вчера от "Продължаваме промяната" обявиха своите предложения.

Държавата е склонна да отдели близо 2 млрд. лв. за справяне с инфлацията. Досега от ПП и БСП представиха своите предложения. От "Демократична България" ги подкрепят частично, но ще имат и свои собствени предложения, а от ИТН не са коментирали мерките.

За да станат факт предложенията, те трябва да бъдат приети на Коалиционен съвет, след това обсъдени с тристранните партньори - работодатели и синдикати, приети от Министерския съвет и внесени в Народното събрание.

"БСП за България" предлага минималната работна заплата да бъде увеличена още от юли на 760 лева и да бъде въведен необлагаем минимум в същия размер. Ще настояват за нулева ставка на ДДС върху хляба и хлебните изделия и въвеждане на таван на цената на природния газ.

450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

От левицата напълно подкрепят мерките, предложени вчера от "Продължаваме промяната".

Подкрепяме, доколко ще бъдем настоятелни за минималната работна заплата и необлагаемият минимум, това е въпрос и на бюджетна възможност, тъй като и индексацията на пенсиите и намаляването на данъците струват много пари на бюджета, каза Георги Свиленски от "БСП за България".

Вчера от "Продължаваме промяната" предложиха 14 антиинфлационни мерки, сред които увеличаване на пенсиите с 21%, минималната трябва да достигне 450 лева а максималната 3400.

Да, 21% ще бъдат увеличени всички пенсии, сега чувам спекулации - най- ниските нямало да усетят, пък по-високите - а досега с нищо не се актуализираха. С нула процента или с швейцарското правило с 2 - 3% на година, каза Георги Свиленски от "БСП за България".

Също така, ПП предлага увеличаване на данъчните облекчения за млади семейства, намаляване на ДДС за отопление до 9% и вдигане на прага за регистрация по ДДС до 100 000 лева.

Настоящата хазна може да си позволи този 2 млрд. мерки. След известен период на изчисление ние ги слагаме на масата и се надяваме в коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа.

Антиинфлационният пакет не е обсъждан със социалните партньори

Синдикати и работодатели коментираха предложените мерки в сутрешния блок на БНТ.

Тук пенсиите, там тока някакви такива неща, които са разхвърляли на парче и няма системен разговор, каза Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа".

Диалогът се подобрява, но още е далеч от европейските стандарти, каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Даниел Лорер: В хазната има достатъчно пари, за да си позволим антикризисните мерки за 2 млрд.

Министърът на иновациите и председателят на парламента коментираха критиките на лидера на ИТН Слави Трифонов от вчера, че няма диалог в коалицията и че първата политическа сила си прави каквото иска.

Звучи ми като мрън-мрън. Самите партии развиват този диалог не винаги в най-градивните посоки, но на ниво МС мога да кажа, че всички министри си говорят с всички министри постоянно, каза Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа.

Не виждам основание за подобна критика, напротив, стараем се да има диалог и ако някой не идва на коалиционните съвети, Слави Трифонов не е идвал, така че не мога да се съглася с критиката, че няма диалог, каза Никола Минчев, председател на Народното събрание.

Слави Трифонов с предупреждение към ПП: Нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат

Коментар направиха и от БСП.

Няма как която и да е партия в коалицията да прави каквото си иска, защото има само 67 депутата, можеш да правиш каквото си искаш, когато имаш 121 народни представители, каза Георги Свиленски.

Коалиционният съвет се очаква да започне в 20.00 часа днес.

По темата работиха: Ц. Катанаска, И. Никодимов, А. Шаламанов

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превозвачите и премиерът с последен опит за консенсус преди протеста утре
Превозвачите и премиерът с последен опит за консенсус преди протеста утре
Хебър се раздели с двама състезатели
Хебър се раздели с двама състезатели