НОВИНИ

Започват ежедневни протести срещу кариерите в Белащица

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 17.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Кариерите за добив на материали над пловдивското село Белащица отново предизвикаха протести. От сутринта недоволни хора не допускат камионите на фирмата концесионер да стигнат до площадките за товарене. Намеренията са за протести през цялата седмица.

Пътят, по който камионите стигат до кариерите, тази сутрин отново беше блокиран. Хора от малките населени места в Родопската яка застанаха на асфалта, за да спрат колоната към планината.

Концесионните договори са прекратени. Продължава обаче извозването на вече раздробен материал от различни фракции. Хората твърдят, че има и други дейности и се чуват взривове. От фирмата отричат.

Гарантирам ви, че не е вярно половината от тези хора не са от Белащица. Бях им дал телефона си, ако чуят такова нещо, да ми се обадят, имам достъп, каза Лазар Бекирски "Европейски пътища" АД.

Протестиращите обаче искат да се прекратят всякакви дейности по добив, преработка и транспорт на инертни материали. Освен това двата близки водоизточника да бъдат включени във ВиК мрежата, а за третия извор, който е в района на кариерите, да се създаде санитарна зона.

Започва летният сезон, започват и режимите на питейна вода в Белащица, в същото време 5 литра в секунда изтичат в реката, казва Павел Гемишев от инициативен комитет "Стоп на кариерите в Белащица".

Хората са готови да протестират цяла седмица. И казват, че всеки ден от 8 сутринта до 8 вечерта ще се сменят в зависимост от работното време и ангажиментите си. За тях залогът е здравето и живота им, а за фирмата концесионер работата и пропуснатите ползи от доставката на строителни материали за ремонт на пътища.

От днес започнаха ремонтите по републиканската пътна мрежа. И на нас този материал ни трябва за да си го използваме в ремонтите, казва Лазар Бекирски "Европейски пътища" АД.

Все още в Община Родопи няма получен отговор по две писма изпратени през април до министерствата на енергетиката и околната среда и водите. От държавните институции се очакваше становище дали може да извозва
строителен материал от кариерите след като договорите на концесионерите са прекратени.

Вижте повече подробности в прякото включване на Николай Райшинов

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Заков: Имаме достатъчно възможности да ремонтираме военна техника, очакванията на Украйна са реалистични
Министър Заков: Имаме достатъчно възможности да ремонтираме военна техника, очакванията на Украйна са реалистични
Подпочвени води заляха аквапарка в Благоевград
Подпочвени води заляха аквапарка в Благоевград