НОВИНИ

Община Варна започва масови проверки за строителство в курортите

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 17.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Община Варна започна проверки, след като влезе в сила забраната за всички видове строителни и монтажни работи в курортните комплекси през летния сезон. Тя важи от 15 май до 1 октомври.

В първите дни няма установени нарушители, съобщи за БНТ Александър Драгнев от Община Варна.

„Екипи от дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ и районните кметства, които отговарят за спазване на забраната извършват ежедневни проверки, както по сигнали на граждани, по официални жалби и естествено в почивните дни“, добави Драгнев.

Освен забраната за строителство, се спира и достъпът на тежка строителна техника и всякакви превозни средства, доставящи строителни материали.

В първите дни след забраната за строителство, в курорта „Златни пясъци“ не се забелязва тежка строителна техника. 21 са издадените разрешителни за строителни дейности за курортите „Златни пясъци“, „Св. Св. Константин и Елена“, „Чайка“ и „Прибой“. Някои от обектите не са завършени все още, но техните изпълнители трябва да предприемат мерки.

„Техните задължения са да обезопасят и да изчистят обектите“, уточни още Александър Драгнев, Община Варна.

Според проверяващите някои недобросъвестни собственици изчакват първите проверки и след това подновяват работата на обектите си, затова проверките ще са постоянни.

Според данните на общината в последните години има тенденция за намаляване на нарушителите за заповедта за забрана за строителство. За това допринасят и санкциите, които са от 1000 до 10 000 лева за физически лица и от 10 000 до 50 000 лева за юридически лица.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР с баластра се обърна на АМ "Тракия"
ТИР с баластра се обърна на АМ "Тракия"
Спас Русев даде премия на Левски след победата във финала
Спас Русев даде премия на Левски след победата във финала