НОВИНИ

Антиинфлационният пакет не е обсъждан със социалните партньори

bnt avatar logo
от БНТ
09:04, 17.05.2022
Чете се за: 02:12 мин.
Бизнес

Антиинфлационният пакет, предложен от "Продължаваме промяната", не е обсъждан със социалните партньори. Това коментираха в "Денят започва" Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа" и Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България.

Те смятат, че диалогът с правителството се подобрява, но все пак е далеч от европейските стандарти. Призоваха да се водят обсъждания в Съвета за тристранно сътрудничество.

"Ако един човек е работил цял живот и се е осигурявал на максималния осигурителен доход, той ще получи пенсия от 1850 лв., този таван от 3400 лв. за кого е? За някакви, които не са заслужили, а ще получат тези пенсии по някакъв друг ред, който няма смисъл да се обсъжда", каза Манолов.

"Защо имаме близо два пъти по-голяма инфлация, защото не навреме и недостатъчно пълно компенсирахме ръста на цените в енергетиката. Закъсняхме и мерките не бяха достатъчно адекватни", каза Велев.

Велев уточни, че е постигнато съгласие за продължаване на схемата за компенсиране на свръхвисоките цени на тока за май и юни, а за юли и нататък има уверение, че няма да бъдат по-неблагоприятни условията за предприятията.

Няма всеки месец да се преговаря за компенсации и компаниите ще могат да планират средносрочно дейността си, каза Велев. По думите му обаче пакетът се е забавил с половин година.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лорер за думите на Слави Трифонов: Звучи ми като мрън-мрън
Лорер за думите на Слави Трифонов: Звучи ми като мрън-мрън
МОК забрани на Русия и Беларус да излъчват Олимпийските игри през 2026 и 2028 г.
МОК забрани на Русия и Беларус да излъчват Олимпийските игри през 2026 и 2028 г.