НОВИНИ

Ивайло Мирчев, ДБ: Северна Македония и Албания трябва да бъдат приети бързо в ЕС

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:30, 17.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

"Северна Македония и Албания трябва да бъдат приети бързо в Европейския съюз. Нашето желание е РСМ и Албания да бъдат членове на ЕС, след промяна на Конституцията на Северна Македония, няма промяна в българската позиция. България немалко компромиси е направила, Македония е на ход", заяви в "Денят започва" Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България", заместник-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Той се съгласи с тезата, че "не започването на преговорите сега означава подарък за Путин".

"Те са готови повече по всички компоненти, отколкото когато България беше приета в ЕС през 2007 година. Трябва да отстояваме българския интерес и не трябва да се подлагаме на натиск", допълни Ивайло Мирчев.

По отношение на налагането на ембарго на руския петрол Ивайло Мирчев добави, че "Демократична България" се е обявила за депутинизация и нулева енергийна зависимост от Русия.

"Лукойл" не плаща данък печалба в България от над 15 години, крайно време е да го направи, има проблем, изисква се намесата на държавата, Агенция "Митници" трябва да отговорят защо не се намесват. Българската държава има широки възможности да влияе върху "Лукойл". Трябва да се назначи представител на държавата чрез конкурс, който да защитава българския интерес", заяви Ивайло Мирчев.

По думите му в момента българската държава има златна акция в "Лукойл", но интересът, който се защитава, не е българският, а е на "Лукойл".

"Вече имаме по-ниски цени на газ от тези, които имахме с "Газпром", няма смисъл от връщане назад. Цените на природния газ от януари до април ще си останат по-високи от тези, които ще плащаме от май до декември", поясни Ивайло Мирчев.

Според него българското правителство е взело правилно решение да си диверсифицира доставките. Ивайло Мирчев подчерта, че паниката на опозицията относно газа не работи.

"България трябва да подкрепи разширяването на НАТО с Финландия и Швеция, трябва да укрепим нашата сигурност", каза още Ивайло Мирчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси ще играе в Шампионска лига през следващия сезон
Челси ще играе в Шампионска лига през следващия сезон
Даниел Лорер: В хазната има достатъчно пари, за да си позволим антикризисните мерки за 2 млрд.
Даниел Лорер: В хазната има достатъчно пари, за да си позволим антикризисните мерки за 2 млрд.