НОВИНИ

264 украински бойци са евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:25, 17.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

264 украински бойци бяха евакуирани от завода "Азовстал" в Мариупол, след като Русия и Украйна постигнаха споразумение за това.

В съобщение на руското министерство на отбраната се посочва, че за целта е обявен режим на тишина и са отворени хуманитарни коридори. Според украинските власти е в ход процедура по размяна на всички евакуирани. Не е ясно колко души остават в стоманодобивния комплекс в пристанищния град, но се работи и по тяхното извеждане.

Кадри на "Ройтерс" показват пет автобуса, пристигащи снощи в Новоазовск. Те превозват ранени бойци от "Азовстал". Някои са свалени с носилки. Градът в Донецкия район е под контрола на подкрепяните от Русия бунтовнически сили. Украинците няма да бъдат освободени веднага и може да бъдат разменени с пленени руски войници.

"На 16 май 53 тежко ранени бяха евакуирани от Азовстал в болница в Новоазовск, за да получат медицинска грижа. 211 други бяха прехвърлени в Оленивка през хуманитарни коридори. За прибирането им у дома е в ход процедура по размяна", каза Анна Маляр, зам.-министър на отбраната на Украйна.

Украинското военно командване информира, че е наредило на командирите на частите в "Азовстал" да запазят живота на хората и те са изпълнили бойната си задача.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адекватен човек ще разбере тези думи. Операцията по спасяването на защитниците на Мариупол беше започната от нашето военно разузнаване. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", каза Володимир Зеленски.

Според украинските военни се работи по евакуацията на всички оставащи в стоманодобивния завод и предаване на контрола над пристанищния град на Русия след 82 дни бомбардировки и обсада на комплекса, където в бункери и тунели се укриваха украински военни и цивилни.

Аргументът на Киев е, че по този начин печели време за битката срещу руските сили в останалата част на Украйна и за осигуряването на оръжия от Запада.

Евакуацията изглежда слага край на най-дългата и най-кръвопролитната битка във войната. А равносметката за Мариупол е - руини и десетки хиляди убити.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков на среща с превозвачите - ще отменят ли протеста си
Кирил Петков на среща с превозвачите - ще отменят ли протеста си
Машинист загина, а десетки бяха ранени във влакова катастрофа край Барселона
Машинист загина, а десетки бяха ранени във влакова катастрофа край Барселона