НОВИНИ

Кирил Петков: Танкерите от САЩ са продадени директно на "Булгаргаз" без никакви посредници

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
20:02, 15.05.2022 (обновена)
8663
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

"Двата танкера с втечнен газ от САЩ ще дойдат на 8 и 23 юни. Цената ще бъде под тази на "Газпром". Танкерите са продадени директно на "Булгаргаз" без никакви посредници и са директно от американска компания, която произвежда и търгува с газ. Единствената причина, поради която не обявяваме коя е компанията, е, че цената, която ни беше дадена, е много под пазарната за Европейския съюз и не искаме да ги вкарваме в обяснителен режим, ако те продават на по-високи цени на други партньори в Европа", заяви премиерът Кирил Петков, който коментира актуални теми.

По думите му българското правителство е показало, че се справя с кризите.

"Справихме се с кризата с Украйна, с газовата криза, влизаме в диалог с всички - с работодателите, с транспортните и строителните фирми", допълни Кирил Петков.

Той отбеляза, че очаква от 6 до 8 месеца някои от делата на Европейската прокуратура да влязат в сила.

"Много от тях са свързани с предишните управляващи. Те имат 6 до 8 месеца да се опитат да свалят правителството, иначе имат ужасно голям личен проблем. Ще използват всякакви методи", заяви Кирил Петков.

Според него световната криза вдига много цените на храните и на горивата.

"Мислим безпрецедентно увеличение на пенсиите. Хората с ниски доходи трябва да имат облекчение, хората с деца да имат детски добавки. Още в утрешния ден ще се срещна с всички работодатели, имаме за тях дългосрочно решение във връзка с цените на тока, ще видим дали ще го приемат. Ако цената на тока е до 225 лева - няма помощи, но за всеки лев над 225 лева 85% от това повишение се покрива от държавата", добави премиерът.

По думите му българската позиция относно Република Северна Македония е ясна.

"С Република Северна Македония разговорите продължават, докато не се свърши работа по съвместните договорки, които засягат правата на българите в Македония. Очаквам в следващите дни РСМ да направи няколко стъпки - да се създаде институция, която да отговаря за езика на омразата", каза още Кирил Петков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца
Държавата ще плаща осигуровките на бягащите от войната 3 месеца
Алън Пардю намекна, че може да напусне ЦСКА
Алън Пардю намекна, че може да напусне ЦСКА