НОВИНИ

Даниел Лорер: Помощта от 25 ст. за горивата все още е в процес на обсъждане в коалицията

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
19:25, 15.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Конкретните мерки, които правителството подготвя срещу инфлацията - като доплащането по 25 ст. за литър гориво, все още са в процес на коалиционно обсъждане и към момента не е ясно какъв ще е срокът и обхватът на помощта. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в "Бизнес.БГ".

Той допълни, че от "Продължаваме промяната" са скептични към предложението за въвеждане на необлагаем минимум.

Пакетът ще е на стойност между 1,5 млрд. лв. и 2 млрд. лв. и има за основна цел да намали цените на енергоносителите и да успокои българската икономика и потребители. Какъв ще е ефектът му върху инфлацията, зависи от конкретните параметри, по които се договорят коалиционните партньори, допълни Лорер.

"Инфлацията се увеличава на целия континент заради цените на енергията в следствие на войната. Пакетът ни е много внимателно прецизиран с възможностите на българската икономика. Икономиката ни може да подпомогне този пакет заради добрите макроикономически показатели. Дори бюджета да не може да си позволи в един момент тези мерки, България може спокойно да се възползва и от външен дълг, ако се наложи", изтъкна той.

Дали ще има нов пакет от мерки наесен зависи от развитието на войната в Украйна.

Относно спрените доставки на газ от Русия Даниел Лорер изтъкна, че ако "Газпром" ревизира политиката си да иска плащания в рубли - механизъм, който нарушава санкциите на ЕС, и България може да коригира поведението си към руския газов доставчик.

"В момента, доколкото ми е известно, никой от нас не преговаря с "Газпром". Дори да има частни компании от Европа, които да са го направили, те ще трябва да извървят същия път през Европейската комисия. Българското потребление на газ е малко - ние нямаме драма с газовите добавки, но за петрола ще ни бъде необходимо повече време, за да можем да го заменим икономически ефективно", каза Лорер.

Той изрази увереност, че няма да се налага България да налага вето на евентуално ембарго на вноса на петрол от Русия.

"Европа разбира, че за определени държави се налагат изключения. Убеден съм, че Европа ще намери механизъм, по който да компенсира България в случай на ембарго, ако се стигне до такова, защото може и да не се случи веднага", каза Лорер.

По думите му няма проблем рафинерията в Бургас да се зарежда и с друг петрол. Въпросът е на каква цена ще бъде договорено това.

"България е свободен пазар и трябва да сме отворени и като енергиен пазар - Америка, Европа - там са лидерите в този бизнес. За нас е важно да се разработва от лидери, а не от компании, които спекулират геополитически със своите активи тук", изтъкна той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Напълно заслужено спечелихме Купата
Станимир Стоилов: Напълно заслужено спечелихме Купата
Венко Сабрутев, ПП: В момента влиза втечнен газ и от САЩ
Венко Сабрутев, ПП: В момента влиза втечнен газ и от САЩ