НОВИНИ

Александър Маринов: Президентът Радев няма интерес да сваля правителството

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
18:00, 15.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев няма интерес да сваля правителството. Това заяви в "Говори сега" председателят на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов.

"Президентът не критикува правителството във фрапиращ мащаб. Вярно, че той напомня за някои неща - отначало по-любезно и по-тактично, а след това и по-твърдо и така ще бъде докато видим има ли промяна към по-добро или не. А иначе, президентът няма интерес да го сваля. Той така или иначе обяви, че предсрочни избори сега не са добър вариант, но това не означава че трябва да преглътнем всякакво правителство. Добрият вариант е сега правителството да поправи грешките си", каза той.

Според него управляващите не полагат достатъчно желание да прилагат коалиционното си споразумение, тъй като още не са си направили труда да приемат управленска програма, което се изисква по закон.

"Правителството е доста смело на думи и бих искал тази смелост да се материализира - да видим нещо във връзка с борбата с корупцията, например", каза той.

По повод отношенията между БСП и президентската власт, проф. Маринов коментира:

"БСП има идеалния свой ликвидатор в лицето на самата госпожа Нинова. БСП може да е във властта, да има вицепремиер или министри, но ако сравните колко гласове са получили за една година - това не е успех".

Според проф. Александър Маринов враждебните настроения в Северна Македония срещу България се задълбочават. Той определи като "тактически ход" обвързването на евроинтеграцията на Скопие с войната в Украйна.

"Ясно е, че нашите съседи не се церемонят, а се държат арогантно не само публично, но и прилагат един куп инструменти за въздействие върху България и лобиране. Враждебност има и тя нараства. Явно македонските власти и политически елит мислят, че това е начинът да се справят с България", заяви той.

Проф. Александър Маринов заяви, че не очаква външен натиск върху президента Румен Радев заради позицията му срещу износа на оръжие за Украйна.

"Президентът има позиция, която смята, че е добра за България. И моето мнение е такова. Има много хора, които, осъждайки войната и агресията, смятат че трябва да се действа разумно с оглед на последиците за всяка една страна и за ЕС", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създателят на закона "Магнитски" пред БНТ: Срещу санкционираните хора има сериозни доказателства
Създателят на закона "Магнитски" пред БНТ: Срещу санкционираните хора има сериозни доказателства
Уест Хем върна интригата в битката за титлата в Англия
Уест Хем върна интригата в битката за титлата в Англия