НОВИНИ

Официално: Финландия ще се кандидатира за член на НАТО

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
13:36, 15.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Слушай новината

Финландия ще подаде искане за членство в НАТО. Това потвърдиха официално на съвместна пресконференция в Хелзинки президентът и премиерът на страната. Решението беше определено като историческо. Управляващата в Швеция Социалдемократическа партия също подкрепи официално кандидатурата на страната за Алианса.

Двете скандинавски държави са партньори на Алианса, но подкрепата за присъединяване сред гражданите им се увеличи рекордно от началото на руската инвазия в Украйна. Въпросът беше разгледан на неформална среща на външните министри от НАТО, в която участва и българският първи дипломат Теодора Генчовска.

Вече е официално - Финландия реши да отправи молба за членство в НАТО.

"Днес президентът и правителственият съвет решиха съвместно Финландия да поиска членство в НАТО след консултации с парламента. Много неща се случиха след последната ни среща тук на 24 февруари. Това е исторически момент. Започва нова ера", заяви президентът на Финландия Саули Нинистьо.

Очаква се още утре проектът за присъединяване да бъде разгледан от 200-членния парламент.

"Надяваме се парламентът да потвърди решението за кандидатурата ни в НАТО в близките дни", допълни Сана Марин, министър-председател на Финландия.

Вчера финландският президент е информирал в телефонен разговор руския си колега за намеренията на страната си за членство в Алианса. В отговор Владимир Путин е заявил, че отказът на Финландия от военен неутралитет би представлявал грешка, тъй като нищо не заплашва сигурността на страната.

Турция обяви, че не се противопоставя на разширяването на НАТО, а на подкрепата за терористични организации, имайки предвид ПКК. Хелзинки и Стокхолм предлагат да работят с Анкара, за да разсеят тези резерви. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че двете държави трябва да прекратят подкрепата си за терористични групировки, да предоставят гаранции за сигурността и да вдигнат търговските санкции срещу страната му.

Въпросът беше обсъден в Берлин, където се проведе неформална среща на външните министри на страните от НАТО. В нея чрез видеовръзка от Брюксел се включи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който изрази увереност за намирането на компромис.

"Финландия и Швеция са близки партньори на НАТО. Ако решат да кандидатстват, това ще бъде исторически момент. Членството им в НАТО ще увеличи общата ни сигурност, демонстрирайки, че вратата на НАТО е отворена", каза още генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

В Берлин държавният секретар Антъни Блинкен също заяви подкрепата на САЩ спрямо желанието на Швеция и Финландия. Според външния министър на Германия Аналена Бербок двете страни по същество са членки на НАТО, но им липсва официалната членска карта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Велев: Всичко може да се случи, Мъри ще е по-подготвен от Пардю
Емил Велев: Всичко може да се случи, Мъри ще е по-подготвен от Пардю
ГЕРБ обмисля вот на недоверие срещу правителството
ГЕРБ обмисля вот на недоверие срещу правителството