НОВИНИ

Импровизираните концерти на Иво Димчев на полско-украинската граница

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 15.05.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Иво Димчев разказа в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" как песента му "I-CURE" е впечатлила украински войници и как е решил да направи няколко импровизирани концерти в Украйна.

"Получих съобщение от украински войник, който ми каза, че моята песен е химн на неговия батальон. Когато получих това съобщение от украинския батальон, се разтреперих, не съм предполагал, че моята музика има място там. Когато започна войната, си казах, че много искам да пея в някакъв бежански лагер, но си казах, че тези хора нямат нужда от моята музика, те оцеляват. Но когато получих това съобщение, си казах, може би има смисъл да съм там. Не можах да вляза през границата, защото бях само с лична карта и си казах, тогава ще остана тук в лагера", сподели Иво Димчев.

Съобщението от украинския войник дошло по време на участие на Иво Димчев в Белгия. Случилото се го провокирало да не се прибере в страната ни, а да се отправи към Полша.

"Отидох на границата в бежанския лагер и им казах, че искам да имам концерт за хората. Казаха че не могат да ми помогнат с техника. Купих две големи колони, построиха ми сцена от палети и започнах три дни всеки ден по два-три часа да пея на входа на бежанския лагер. Три дни не млъкнах, хората минаваха, забавляваха се, най-много се забавляваха доброволците от цял свят, но имаше и много украинци, жени с деца. Хората идваха, стояха, слушаха, танцуваха. Очевидно намираха в цялата трагедия и драма някакво кътче, време да се върнат обратно към живота. За мен това е достатъчно", разказа още музикантът.

"Преди време правех изкуство за самото изкуство, но сега си казах, че моята задача е да помагам на хората", завърши Димчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Касабов: Общото между всички момичета е жаждата за победа
Петър Касабов: Общото между всички момичета е жаждата за победа
Матео Беретини пропуска Ролан Гарос
Матео Беретини пропуска Ролан Гарос