НОВИНИ

Росен Желязков, ГЕРБ: Ако се прави депутинизация, тя трябва да е в рамките на коалицията

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
11:15, 15.05.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Докато продължава войната в Украйна България очевидно няма как да преговаря с "Газпром". Но няма сериозен политик, който да каже "никога повече с никого и никак". Това заяви депутатът от ПГ на ГЕРБ Росен Желязков в "Денят започва с Георги Любенов".

Според него има противоречиво поведение спрямо Русия в коалицията.

"Не разбирам термина "депутинизация" особено, когато идва от коалиционен партньор, който седи с друг коалиционен партньор, който очевидно защитава по-явно интересите на Руската федерация. Тогава тази "депутинизация" трябва да се случи в рамките на коалицията", каза той.

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Желязков попита как се случва разминаването между това да купуваме по-евтина газ и да има увеличение на цената на синьото гориво.

По думите му очевидно има криза на доверието, но към момента няма предпоставки за предсрочни избори.

"Коалицията в момента живее все още в едно охолно самодоволство. И докато това самодоволство не намери имплозия - вътрешни проблеми, които да я свалят - ние не виждаме онази достатъчна социална и обществена енергия, която да предизвика нови избори. Хората се умориха от избори. В момента няма субекти на политическия тепих, които да гарантират, че ще има сериозна промяна на пластовете. Ние сме в момента първа политическа сила, но дори това не е гаранция, че ще може да се формира стабилно управление", каза Желязков.

Той се обяви категорично за продължаване на държавното финансиране към превозвачите, които обслужват нерентабилни, но социално значими курсове и заяви, че обвиненията в схеми са несъстоятелни.

"Докато това е аргументацията на един политик, хората ще са на улицата. Да обвиниш някого в грехове, за да не му решиш реалния проблем, и то да е насочено към обществения интерес - защото това е услуга от висок обществен интерес - аз не знам как ще оправдаем спирането на линиите във високопланинските населени места с тази аргументация", каза Желязков.

В студиото на "Денят започва" Желязков отхвърли твърденията за неизгодни сделки за закупуване на газ за "Столичен автотранспорт" от страна на Столична община, обяснявайки, че става въпрос за борсови сделки, а "Булгаргаз" не е откликнал на запитването за закупуване на синьо гориво.

Настимир Ананиев, ПП: Столична община е платила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта

Столична община: Не са верни твърденията, че е купуван 2 пъти по-скъп газ за "Столичен автотранспорт"

Желязков призова да не се политизира хакерската атака срещу "Български пощи" и допълни, че настоящите членове на кабинета Божидар Божанов и Калина Константинова са били част от експертите, които са консултирали правителството на ГЕРБ, когато управляваше в коалиция с десните партии.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев: От загубите учим повече
Тервел Пулев: От загубите учим повече
В САЩ 10 души бяха убити при нападение в супермаркет
В САЩ 10 души бяха убити при нападение в супермаркет