НОВИНИ

Столична община: Не са верни твърденията, че е купуван 2 пъти по-скъп газ за "Столичен автотранспорт"

представят новите автобуси столичния градски транспорт
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 14.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Столична община отхвърли твърденията, че купува газ за автотранспорт на два пъти по-висока цена, които отправи депутатът от ПГ на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

Настимир Ананиев, ПП: Столична община е платила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта

"Столична община не купува природен газ и няма договори за природен газ. Твърденията на г-н Ананиев, че е сключила неизгоден договор категорично не отговарят на действителността", посочват от общината.

За да се гарантира максимален контрол и прозрачност кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка на процедурата за покупка на природен газ на „Столичен автотранспорт“ ЕАД.

Ето и пълния текст на позицията на Столична община:

"Внушенията на народния представител г-н Настимир Ананиев, направени в ефира на БНТ тази сутрин, имат за цел единствено да отвлекат вниманието от справедливите искания държавата да субсидира градския транспорт в София, които се намира в тежка криза заради повишените с между 200 и 300% цени на природен газ и електричество.

Столична община не купува природен газ и няма договори за природен газ. Твърденията на г-н Ананиев, че е сключила неизгоден договор категорично не отговарят на действителността.

Преди няколко дни в публичното пространство беше тиражирана информация, че „Столичен автотранспорт“ ЕАД е сключил ненужен и неизгоден договор с частен доставчик на газ, вместо с държавния доставчик „Булгаргаз“. Дружеството изпрати опровержение, в което подчертава, че по закон няма право да купува газ на регулирания пазар. Затова от години дружеството обявява търгове за закупуване на природен газ на Софийската стокова борса. Със свои писма директорът на „Столичен автотранспорт“ два пъти информира „Булгаргаз“ за обявената през март поръчка за газ, но държавното дружество не е проявило желание да участва в борсовата сделка като търговец.

На 18 февруари 2022 г. „Столичен автотранспорт“ е сключил договор за доставката на 180 хил. МВч за 26 802 000 лв. Не отговарят на истината разпространените твърдения, че договорът е на стойност 45 млн. лв., на които се позовава и народният представител Ананиев.

За да се гарантира максимален контрол и прозрачност кметът на София Йорданка Фандъкова поиска от Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) да извърши проверка на процедурата за покупка на природен газ на „Столичен автотранспорт“ ЕАД".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Моуриньо: Има хора, които се интересуват да завършим осми
Моуриньо: Има хора, които се интересуват да завършим осми
Турнирът за Купата на Азия през 2023 година остана без домакин
Турнирът за Купата на Азия през 2023 година остана без домакин