НОВИНИ

Настимир Ананиев, ПП: Столична община е платила 2 пъти по-скъп газ за автотранспорта

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:57, 14.05.2022
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Столична община е платила 2 пъти по-висока цена за газ за автотранспорта, а сега служителите на "Столичен автотранспорт" протестират, че няма пари за заплати. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" депутатът от "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев. По негови изчисления са преведени с 20 млн. лв. повече, както и комисионна от 2,7 млн. лв.

"София е купила 2 пъти по-скъпа газ за автотранспорта, който на 18 май иска да излезе на протест. Тя е платила 20 млн. повече за този газ и 2,7 млн. комисионна. Затова призовавам всички шофьори от автотранспорта - вместо да протестират пред правителството, да протестират пред общината, защото в Столична община пари има", каза той.

От Столична община заявиха, че твърденията на Ананиев не отговарят на действителността.

Фандъкова поиска АДФИ да провери покупката на природен газ от „Столичен автотранспорт“ ЕАД

Ананиев коментира, че трябва да има диалог по исканията на превозвачите, но в момента преговарящите от тяхна страна се опитват да водят монолог без да чуят другата гледна точка. По думите му в сектора има и проблеми, които трябва да се изчистят.

"Има транспортна схема, която се субсидира от държавата, за да може да се прилага превозваческата услуга. Оказва се обаче, че има дублаж на услуги - че субсидираните пускат частни курсове, за да вземат клиенти и после казват - ами нямаме хора по другата линия. Държавата знае, че трябва да субсидира част от този бизнес, но не и да разглезва бизнеса. Има фирми, които са се разглезили и са свикнали да работят само с пари от държавата и те не могат да излязат и да са конкурентоспособни. Разбира се, не говоря за всички - има и много коректни фирми. Но когато станеш изцяло зависим от държавата, и казваш: "Ако спрете да ми плащате субсидията, фалирам - е добре, де - какъв бизнес си развил? Този бизнес е само да работиш с пари на държавата", заяви той.

Настимир Ананиев изтъкна, че след като се е заговорило за компенсации от държавата за поскъпването на горивата, по бензиностанции са започнали да се появяват по-високи цени. Той призова да се провери дали има картел при горивата и на каква цена изнася продукцията си рафинерията в Бургас.

"Защото КЗК не работи - вие виждате ли КЗК да е направила нещо? Има бизнес, който е зависим - той е бил зависим от предишното управление. В транспорта - собственикът на един от най-големите превозвачи беше депутат от ГЕРБ. За "Лукойл" - вие знаете колко години при управлението на ГЕРБ, те не плащаха нищо в "Лукойл" - там нямаше данъчни складове. Съвсем в края на управлението на ГЕРБ, и то под външен натиск там започна да се следи какво влиза и излиза. Въпросът не е дали е частна фирма, а дали продава продукция на пазарна цена", каза Ананиев.

Той изтъкна, че в момента държавата се намира във форсмажорни обстоятелства заради кризите, свързани с войната, и призова към етично поведение.

"За съжаление, има и спекуланти в бизнеса, и политически мародери. И вместо да се държиш държавнически, ти търсиш само политически дивиденти. Дори Борисов заяви, че не му се управлява сега", каза той.

Според Настимир Ананиев у нас има проруски сили, които се опитват да подкопават стабилността, но техни представители няма в управляващата коалиция.

Съвсем скоро управляващите ще представят ценовия пакет в помощ на хората, насочен срещу инфлацията.

Асен Василев: Новият антикризисен пакет ще омекоти удара върху най-бедните, изпреварващо на инфлацията

"Много е важно тази помощ да стигне до най-уязвимите групи - пенсионерите и хората с малки деца. Идеята е да се помогне на максимален кръг хора и всички пари, които са надвзети в момента в бюджета, те да се раздадат на хората - и най-вече да стигнат до най-уязвимите групи. Съвсем скоро ще има конкретика - различни неща се появяват сега по медиите, но призовавам към съвсем малко още търпение и всеки ще види по какъв начин ще може да му бъде помогнато", каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стиляна Николова лидер във временното класиране в многобоя на Държавното първенство
Стиляна Николова лидер във временното класиране в многобоя на Държавното първенство
Кибератаки: Хакерската война на Украйна
Кибератаки: Хакерската война на Украйна