НОВИНИ

България преговаря за свързване към газовата мрежа на Турция

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
12:16, 15.05.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

България продължава преговорите с Турция за осигуряване на трасе за доставка на природен газ като алтернативен маршрут. Това съобщи за БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов. Той посрещна днес депутати от енергийната комисия към парламента в Чирен. Въпреки намерението за изнесено заседание на комисията в Чирен, до такова не се стигна, тъй като много народни представители не откликнаха на поканата.

Какво е състоянието на хранилището вижте във включването на Цветелина Катанска.


Пред БНТ изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" заяви, че компанията е готова да напълни хранилището до края на лятото и есента.

"Към настоящият момент - в хранилището има над 113 млн. куб. метра природен газ, което представлява около 21% от техническия капацитет за съхранение. Това, което искам да успокоя вашите зрители, е, че за този период от годината това е един нормален обем. В сравнение с миналата година - това е с около 6% повече газ в хранилището. Приключи добивния сезон, в момента сме в период на нагнетяване и на дневна база се нагнетяват около 1 млн. куб. метра природен газ", каза изпълнителен директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

При нужда хранилището може да заработи и през лятото, но в момента количествата са достатъчни за 30 дни и могат да осигурят около 40% от лятното потребление на природен газ.

Вчера е направена поредната проба на трасето между България и Гърция и е установено, че всичко върви по план, така че тръбата да бъде завършена в срок, каза още Малинов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емил Кременлиев: Хората бяха зажаднели за този финал
Емил Кременлиев: Хората бяха зажаднели за този финал
Петър Касабов: Общото между всички момичета е жаждата за победа
Петър Касабов: Общото между всички момичета е жаждата за победа