НОВИНИ

450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 16.05.2022
5505
Чете се за: 05:35 мин.
У нас

Днешната среща между правителство, синдикати и работодатели доведе до обещание за нови мерки за подпомагане на бизнеса и отмяна на протеста на 18 май. Стачната готовност обаче остава. А депутати от "Продължаваме промяната" ще предложат за обсъждане на коалиционен съвет утре 14 мерки на стойност 2 милиарда лева. С надежда да компенсират удара на инфлацията по джоба на гражданите. Сред мерките са ръст на пенсиите от първи юли и още данъчни облекчения за работещите родители.

Едната част мерки са насочени към най-уязвимите, а именно пенсионерите. Предлага се минималната пенсия още от 1 юли да се увеличи от 370 на 450 лева и пропорционално увеличение на останалите пенсии. А максималната да стане 3400 лева, като се предвижда тя да се изравни и максималния осигурителен доход, който също да бъде 3400 лева.

Предлага се също увеличаване на данъчното облекчение за работещи родители. Предлага се за едно дете от 450 лева да бъде увеличено на 600 лева, а за две деца от 900 на 1200 лева. Освен това то да бъде ползвано на тримесечна, а не на годишна база както е в момента. Така в тези семейства ще остава по-голям доход в момента, когато той им е необходим за посрещане на по-високите разходи от растящите цени.

Според депутатите от "Продължаваме промяната" тези мерки ще струват на държавния бюджет 2 милиарда лева.

Увеличението на пенсиите ще бъде с над 20% според изчисленията на депутатите от "Продължаваме промяната", като най-висок ръст се предвижда за максималната пенсия.

-Максимална пенсия от 3400 лева или таван на осигурителния доход от 3400 лева?

И двете, защото това, което искаме да направим е тази тема да не влиза всеки път в Народното събрание и да бъде обсъждана, а да направим механизъм, в който максималната пенсия да бъде обвързана с максималния осигурителен доход, така е най-справедливо, обясни Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

-Т.е. максималната пенсия да е равна на максималния осигурителен доход?

Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната": Точно така.

Предвижда се и допълнително преизчисление на пенсиите.

Като от 1 октомври, защото това предполага едно допълнително изчисление, за което е необходимо време, това, което искаме да направим, е едно преизчисление на пенсиите на база на промяна на швейцарското правило, допълни Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Промяната предвижда пенсиите да се преизчисляват не както до сега 50% инфлация и 50% увеличение на осигурителния доход, а с по-голямото увеличение - т.е. или на база инфлация или на база осигурителен доход.

Битовите потребители също ще получат компенсация заради цената на газа (Обзор)

Друго предложение на "Продължаваме промяната" е крайните потребители на горива да получават финансова компенсация от 25 ст. на литър за зареждането на до 50 литра гориво на месец.

Необходимостта от това да се въведе лимит е, за да има прогнозируемост на разхода за бюджета, каза Венко Сабрутев, народен представител от ПГ на "Продължаваме промяната".

Предлага се още ДДС на топлинната енергия да се намали на 9%, но са против въвеждането на нулево ДДС за хляба, тъй като това няма как де се контролира ефективно срещу злоупотреби. Предлага се облекчаване и на малкия бизнес.

За микро и малкия бизнес това, което предлагаме е увеличение на прага за регистрация по ДДС на 10 хиляди лева, това ще бъде един от най-високите прагове за регистрация в ЕС, което ще намали значително административната тежест за малкия бизнес в България, каза Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Според изчисленията на депутатите мерките, които предлагат, ще струват 2 милиарда лева на бюджета до края на годината.

Това, което държа да подчертая, че това са средства, които са осигурени изключително от допълнително събрани средства в бюджета и могат да бъдат използвани без да се нарушава съществуващата бюджетна рамка, допълни Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Депутатите твърдят, че законодателни промени са необходими само за данъчните облекчения, а всички други мерки могат да се приложат само с решение на правителството.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-висока инфлация и забавяне на растежа, сочи пролетната икономическа прогноза на ЕК
По-висока инфлация и забавяне на растежа, сочи пролетната икономическа прогноза на ЕК
Скопие готви конкретни предложения към София, расте натискът за начало на преговори за ЕС
Скопие готви конкретни предложения към София, расте натискът за начало на преговори за ЕС