НОВИНИ

Ръководителят на спецпрокуратурата: Делата с неприключило разследване са стотици

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 16.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова заяви в "Още от деня", че се надява последиците от промените в Закона за съдебната власт, с които се закрива спецправосъдието, да не бъдат негативни по отношение на делата.

„Лично аз съм притеснена и обезпокоена от самия закон, който вече е факт, тъй като в няколко от неговите параграфи практически той е неизпълним. И поне за известно време ще се създаде несигурност и хаос“, обясни тя.

По думите й закриването на специализираните органи би довело до затрудняване и на тяхната работа.

Това е проблем от чисто административен и правен характер. Буквално на следващия ден нито един от магистратите, които работят в Специализираната прокуратура, няма да е компетентен както да разгледа делото, така и да извърши какъвто и да е правен извод по него, смята Маджарова.

Няма правна възможност конкретен магистрат, който в момента е наблюдаващ прокурор по конкретно дело, да направи писмен правен извод, посочи още ръководителят на Специализираната прокуратура. И допълни, че в момента в спецпрокуратурата делата с неприключило разследване са стотици и всяко едно от тях е многотомно.

Маджарова подчерта също, че Постоянната конференция на прокурорите е излязла с нарочен свой акт по отношение на закриване на спецправосъдието.

Те са обезпокоени, че самото закриване на специализираните магистратури в България нарушава принципи на Конвенцията на ООН за трансграничната престъпност и корупцията. Този международен акт е ратифициран от българската държава още през 2003 г., каза Маджарова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скопие готви конкретни предложения към София, расте натискът за начало на преговори за ЕС
Скопие готви конкретни предложения към София, расте натискът за начало на преговори за ЕС
Царско село и Ботев (Враца) не се победиха, изпадащият ще се реши в последния кръг
Царско село и Ботев (Враца) не се победиха, изпадащият ще се реши в последния кръг