НОВИНИ

Протестиращи ТЕЦ "Марица 3" опитаха да нахлуят в Министерството на околната среда

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:24, 16.05.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на затворената ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград блокираха движението в центъра на София. Искането е едно - незабавно отваряне на електроцентралата. Тя беше временно спряна със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух. Министърът на околната среда и водите каза, че няма как предприятието да функционира, преди да бъдат изпълнени всички предписания. За кратко пред министерството се стигна и до напрежение.

Освен плакати и знамена, протестиращите носеха и свещи с послание- това ни чака. След срещата с екоминистъра напрежението ескалира.

Г-н Сандов отново ни запозна с решението на съда, отново коментира че сме основен замърсител в региона и нашите искания не бяха приети, каза Юлиан Семерджиев, юрисконсулт на ТЕЦ "Марица 3".

Протестиращите се опитаха да нахлуят в министерството, но кордон от полицаи ги спря. Министър Сандов обясни, че работниците от ТЕЦ "Марица 3" не са представили нови данни, с които да го убедят, че там е извършен основен ремонт.

На практика не са изпълнени условията на комплексното разрешително и не са изпълнени указанията, дадени в принудителна административна мярка, каза Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

Министър Сандов: Има заповед ТЕЦ "Марица 3" да не отваря

Сандов подчерта още, че протестът не е на правилното място, защото исканията са към работодателя. Припомни и, че Съдът на Европейския съюз е осъдил страната ни за системно замърсяване на въздуха със серен диоксид в Югоизточния район. Затова ТЕЦ "Марица 3" не може да оперира, докато не се изпълнят всички предписания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мотористи предлагат законови промени за намаляване на катастрофите
Мотористи предлагат законови промени за намаляване на катастрофите
Разкриха нелегална фабрика за цигари край Ботевград (Снимки)
Разкриха нелегална фабрика за цигари край Ботевград (Снимки)