НОВИНИ

Не е ясна съдбата на евакуираните от "Азовстал" войници

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:54, 17.05.2022
Чете се за: 03:15 мин.
По света
Слушай новината

Oт металургичния комплекс "Азовстал" са изведени 265 души, 51 от тях тежко ранени. Те са отведени на територията на проруската сепаратистка Донецка народна република. Очакванията на Киев са да бъдат сменени за руски военнопленници, макар в руската Дума да предложиха забрана на размяна на бойци от "Азов" с руски пленени.

Руското министерство на отбраната разпространи кадри, на които се твърди, че са заснети част от защитниците на "Азовстал". В изявлението на ведомството се казва, че те са се предали и и ги извозват към Новоазовск и Оленивка. И двете населени места са част от самопровъзгласилата се проруска Донецка народна Република. Русия ще се отнася с евакуираните украински военни съобразно международните норми, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Единственото, което искам да напомня отново, е заявлението на Путин, че към тях ще се отнасят в съответствие с международните закони", добави Песков

Официален Киев очакваше бърз процес по размяна - защитниците на Азовстал за пленени руски военни. Подобна процедура обаче не е потвърдена от руска страна. А по време на редовното си заседание в Думата се чу предложение за проектозакон, според който бойци от Азов - членове на полка, които бяха сред най-активните защитници на Мариупол и "Азовстал", няма да имат право на размяна.

"Нацистките престъпници не трябва да подлежат на размяна. Това са военнопрестъпници и ние трябва да направим всичко, за да ги изправим пред съда", каза Вячеслав Володин, председател на Държавната дума.

Пред Ройтерс съпруги на бойци от батальона "Азов", за който се твърди, че е с неонацистка ориентация, което членовете му отричат, заявиха, че съпрузите им не са евакуирани.

"Надявам се, че ще има честна размяна. Никой не прави така - и от двете страни са хора. Това, което прави сега Русия, не е човешко", казва Наталия, съпруга на войник от "Азов".

Украйна работи по следващия етап от евакуацията на военни от "Азовстал", заяви заместник министър-председателят на страната Ирина Верещчук. Защитниците на Мариупол са получили заповед да опазят живота си, каза министърът на отбраната.

По думите на представител на администрацията на президента Зеленски - защитниците на "Азовстал" са променили хода на войната и надежда за спасението им има. Междувременно бойните действия не спират - най-малко 8 души са загинали, а 12 ранени след руски атаки в област Чернигов, твърди местната власт. Независимо потвърждение на информацията няма.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Табутов, ПП: Има аномалии в пазара на електроенергия, които не би трябвало да се случват
Владимир Табутов, ПП: Има аномалии в пазара на електроенергия, които не би трябвало да се случват
Три големи протеста в София утре - вижте какви са промените в движението
Три големи протеста в София утре - вижте какви са промените в движението