НОВИНИ

Коалиционният съвет заседава за антикризисните мерки, ИТН с критики към партньорите

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 17.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

Коалиционният съвет се събра на заседание в 20.00 ч. тази вечер, за да обсъди параметрите на пакета антикризисни мерки срещу инфлацията.

Днес от БСП предложиха свой пакет от мерки, но подкрепиха и тези на "Продължаваме промяната", които бяха обявени вчера. Социалните мерки са свързани основно с увеличаване на пенсиите и подпомагане на младите семейства.

Основният въпрос тази вечер е как ще действат от "Има такъв народ", след като лидерът им Слави Трифонов вчера атакува "Продължаваме промяната", че липсва диалог по важните проблеми в държавата. Малко преди началото на Коалиционния съвет, от "Има такъв народ" коментираха пред медиите, че са съгласни с предложението за необлагаем минимум от 500 лв., подкрепено и от "Демократична България", а не в размер на минималната заплата, както предлагат БСП. От "Демократична България" заявиха, че ще държат и прагът на ДДС да бъде покачен от 50 000 на 100 000 лв.

450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

От "Има такъв народ" обаче разкритикуваха начина на диалог в коалицията.

Депутатът Станислав Баланов коментира, че все още не се знае какви разговори се водят, а вече има обявени мерки в публичното пространство. Нито са обсъждани с нас, нито са разисквани, което според нас е неморално, смята Балабанов. Не беше редно да предлагат така тези мерки на масата, допълни той.

Една от мерките, за която има консенсус към момента, е въвеждане на необлагаем минимум върху доходите. Все още се обсъжда големината на дохода, който няма да бъде облагаем. Общо заделеният ресурс за мерките в бюджета е около 2 млрд. лева.

Успоредно с Коалиционния съвет, тази вечер пред Министерския съвет се проведе протест срещу правителството.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Малко след 21.00 ч. протестиращите решиха да блокират движението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бъдещето на зелената енергия обсъдиха президентът Радев и премиерът на германската провинция Хамбург
Бъдещето на зелената енергия обсъдиха президентът Радев и премиерът на германската провинция Хамбург
Ивелин Попов облече синия екип в най-щастливия ден за сина си
Ивелин Попов облече синия екип в най-щастливия ден за сина си