Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Коалиционният съвет заседава за антикризисните мерки, ИТН с критики към партньорите

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:18, 17.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
У нас

Коалиционният съвет се събра на заседание в 20.00 ч. тази вечер, за да обсъди параметрите на пакета антикризисни мерки срещу инфлацията.

Днес от БСП предложиха свой пакет от мерки, но подкрепиха и тези на "Продължаваме промяната", които бяха обявени вчера. Социалните мерки са свързани основно с увеличаване на пенсиите и подпомагане на младите семейства.

Основният въпрос тази вечер е как ще действат от "Има такъв народ", след като лидерът им Слави Трифонов вчера атакува "Продължаваме промяната", че липсва диалог по важните проблеми в държавата. Малко преди началото на Коалиционния съвет, от "Има такъв народ" коментираха пред медиите, че са съгласни с предложението за необлагаем минимум от 500 лв., подкрепено и от "Демократична България", а не в размер на минималната заплата, както предлагат БСП. От "Демократична България" заявиха, че ще държат и прагът на ДДС да бъде покачен от 50 000 на 100 000 лв.

450 лева минимална пенсия, данъчни облекчения и компенсации за гориво предлагат от "Продължаваме промяната"

От "Има такъв народ" обаче разкритикуваха начина на диалог в коалицията.

Депутатът Станислав Баланов коментира, че все още не се знае какви разговори се водят, а вече има обявени мерки в публичното пространство. Нито са обсъждани с нас, нито са разисквани, което според нас е неморално, смята Балабанов. Не беше редно да предлагат така тези мерки на масата, допълни той.

Една от мерките, за която има консенсус към момента, е въвеждане на необлагаем минимум върху доходите. Все още се обсъжда големината на дохода, който няма да бъде облагаем. Общо заделеният ресурс за мерките в бюджета е около 2 млрд. лева.

Успоредно с Коалиционния съвет, тази вечер пред Министерския съвет се проведе протест срещу правителството.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Малко след 21.00 ч. протестиращите решиха да блокират движението.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бъдещето на зелената енергия обсъдиха президентът Радев и премиерът на германската провинция Хамбург
Бъдещето на зелената енергия обсъдиха президентът Радев и премиерът на германската провинция Хамбург
Ивелин Попов облече синия екип в най-щастливия ден за сина си
Ивелин Попов облече синия екип в най-щастливия ден за сина си