НОВИНИ

Блокада на ключови кръстовища и булеварди в София утре (Обзор)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:02, 17.05.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Автошествие и блокада на ключови кръстовища в София предстоят утре. Работещите в транспортните дружества към Столичната община протестират заради опасността да останат без заплати. Градският транспорт няма да спира работа, но ще има закъснения, предупредиха от общината. Притеснения има и защото протестите съвпадат с матурата по български език и литература за зрелостници.

От 8.00 до 9.30 ч. служителите на градския транспорт ще блокират кръстовищата на Лъвов мост, Сточна гара и Петте Кьошета.


Причина за недоволството им е опасността да останат без заплати заради влошеното финансово положение на четирите транспортни дружества към Столичната община.

Дружествата са изпаднали във финансов колапс поради намалелия пътникопоток. А оттам и приход от продажба на превозни документи от изминалите две пандемични години. В последните месеци и главоломното увеличение на цената на енергоносителите, каза Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

След блокадата на кръстовища, трите лъча протестиращи ще се отправят на шествие до Министерството на финансите. Ще бъдат затворени ключови булеварди в центъра на София.

Това е протест, което означава, че хората, които не са на работа, ще излязат да протестират, останалите всичките са си по работните места, допълни Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

"Градският транспорт утре се движи по обичайните си маршрути. Със сигурност ще затруднения в движението във връзка с протестите", каза Йорданка Фандъкова - кмет на Столичната община.

Министърът на образованието призова протестиращите да отложат блокадата на кръстовища с 30 минути, за да не пречат на учениците да отидат на матура.

За момента единствено градският транспорт дава някакви сигнали, че може и да не се съобрази с това изискване. Надявам се и те да проявят разум и всичко да е наред.

"Няма нашият протест да попречи на нито един ученик да влезе в класната стая. Още повече, че в 8.00 часа учениците са длъжни още в 8.00 часа да бъдат там. Въпреки това нека да се съобразят с трите точки, които ще възпрепятстваме движението, каза Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

След министерството на финансите служителите на градския транспорт ще се отправят към Министерския съвет.

"Основното искане е към държавата да се обърне и да дофинансира всичките тези загуби на този транспорт чрез актуализацията на бюджета предстоящата", допълва Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

Преди дни кметът на София е обсъдила темата с премиера, а днес се срещна и с транспортния министър.

"Вече сме наясно и с това какво да говорим по повод актуализацията на бюджета", каза министър Събев.

На протест утре излизат и шофьори на таксита. Те се събират около 9.00 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе. В 10.00 часа ще се отправят на автошествие към центъра на града. Ще блокират за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и Националния дворец на културата. Те искат мерки за намаляване на цените на горивата.

"Намаляване или премахване на ДДС на всички горива, както и предприемане на мерки във връзка с гарантирането на това какво ще се случва с тези цени оттук нататък", каза Красимир Цветков - национален таксиметров синдикат.

Таксиметровите водачи ще се присъединят към протеста на служителите на градския транспорт пред Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама са задържаните за стрелбата на Околовръстното в София (Обзор)
Двама са задържаните за стрелбата на Околовръстното в София (Обзор)
Алкарас: Не се страхувам да кажа, че съм готов за титла от Големия шлем
Алкарас: Не се страхувам да кажа, че съм готов за титла от Големия шлем