Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Блокада на ключови кръстовища и булеварди в София утре (Обзор)

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:02, 17.05.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Автошествие и блокада на ключови кръстовища в София предстоят утре. Работещите в транспортните дружества към Столичната община протестират заради опасността да останат без заплати. Градският транспорт няма да спира работа, но ще има закъснения, предупредиха от общината. Притеснения има и защото протестите съвпадат с матурата по български език и литература за зрелостници.

От 8.00 до 9.30 ч. служителите на градския транспорт ще блокират кръстовищата на Лъвов мост, Сточна гара и Петте Кьошета.


Причина за недоволството им е опасността да останат без заплати заради влошеното финансово положение на четирите транспортни дружества към Столичната община.

Дружествата са изпаднали във финансов колапс поради намалелия пътникопоток. А оттам и приход от продажба на превозни документи от изминалите две пандемични години. В последните месеци и главоломното увеличение на цената на енергоносителите, каза Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

След блокадата на кръстовища, трите лъча протестиращи ще се отправят на шествие до Министерството на финансите. Ще бъдат затворени ключови булеварди в центъра на София.

Това е протест, което означава, че хората, които не са на работа, ще излязат да протестират, останалите всичките са си по работните места, допълни Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

"Градският транспорт утре се движи по обичайните си маршрути. Със сигурност ще затруднения в движението във връзка с протестите", каза Йорданка Фандъкова - кмет на Столичната община.

Министърът на образованието призова протестиращите да отложат блокадата на кръстовища с 30 минути, за да не пречат на учениците да отидат на матура.

За момента единствено градският транспорт дава някакви сигнали, че може и да не се съобрази с това изискване. Надявам се и те да проявят разум и всичко да е наред.

"Няма нашият протест да попречи на нито един ученик да влезе в класната стая. Още повече, че в 8.00 часа учениците са длъжни още в 8.00 часа да бъдат там. Въпреки това нека да се съобразят с трите точки, които ще възпрепятстваме движението, каза Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

След министерството на финансите служителите на градския транспорт ще се отправят към Министерския съвет.

"Основното искане е към държавата да се обърне и да дофинансира всичките тези загуби на този транспорт чрез актуализацията на бюджета предстоящата", допълва Иван Кирилов - председател на федерация на транспортните работници КТ "Подкрепа".

Преди дни кметът на София е обсъдила темата с премиера, а днес се срещна и с транспортния министър.

"Вече сме наясно и с това какво да говорим по повод актуализацията на бюджета", каза министър Събев.

На протест утре излизат и шофьори на таксита. Те се събират около 9.00 часа на Южната дъга на Околовръстното шосе. В 10.00 часа ще се отправят на автошествие към центъра на града. Ще блокират за по 10 минути кръстовища около Центъра по хигиена и Националния дворец на културата. Те искат мерки за намаляване на цените на горивата.

"Намаляване или премахване на ДДС на всички горива, както и предприемане на мерки във връзка с гарантирането на това какво ще се случва с тези цени оттук нататък", каза Красимир Цветков - национален таксиметров синдикат.

Таксиметровите водачи ще се присъединят към протеста на служителите на градския транспорт пред Министерския съвет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама са задържаните за стрелбата на Околовръстното в София (Обзор)
Двама са задържаните за стрелбата на Околовръстното в София (Обзор)
Алкарас: Не се страхувам да кажа, че съм готов за титла от Големия шлем
Алкарас: Не се страхувам да кажа, че съм готов за титла от Големия шлем