НОВИНИ

Политическите реакции след обявяването на мерките срещу инфлацията

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:10, 18.05.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Опозицията в парламента коментира мерките срещу инфлацията на правителството като "закъснели ", "проинфлационни" и "популистки".

Партиите от управляващата коалиция се опитаха всяка поотделно да се похвали благодарение на чии усилия е предложена една или друга мярка. От БСП ще предложат законопроект, който да донесе още приходи.

Подробности вижте във видеото:

Венко Сабрутев, ПГ на "Продължаваме промяната": "Предлагаме мерки, които са за повишаване на доходите на най-засегнатите лица - в случая пенсионерите и децата от семействата на работещите".

Борислав Гуцанов, ПГ на "БСП за България": "Вкарваме закон още през следващата седмица за облагане на свръхпечалбите в енергийния сектор и за производителите, и за търговците. Считаме, че нормалната печалба е 15%. Не може да се трупат такива печалби в колосални размери в един кризисен момент за Европа и за страната ни".

Любомир Каримански, ПГ на "Има такъв народ": "За да могат да работят тези мерки, е необходима да знаем всяка една категория от така наречените от мен приоритетни категории или уязвими групи или както и да ги наречем , да бъде ясно дефинирана и да се знае тези мерки как ще рефлектират върху тях".

ГЕРБ: Мерките на правителството подкрепят инфлацията и гарантират, че ще станем по-бедни

Тома Биков, ПГ на ГЕРБ-СДС: "Мерките, които се предлагат, са "втора стока" към финансовата криза в името на това да бъде спечелено малко повече време за това абсолютно износено, изразходено след 6 месеца управление. От правителство обявиха, че тези мерки влизат в сила от 1 юли. Ние от известно време насам, когато чуем Кирил Петков да казва "добър ден", гледаме откъде изгрява слънцето".

Мартин Димитров, ПГ на "Демократична България": По наше предложение диференцираното ДДС за парно и за газ ще важи една година. Първоначалното предложение беше за 6 месеца, за да хване целия отоплителен сезон. Това ни стори доста важно и затова убедихме партньорите, че това е добрият подход.

Йордан Цонев, ПГ на ДПС: "Първо са закъснели, второ, нямат фокус, тоест - не са достатъчно ясно таргетирани с достатъчно ясни цели, които да отговарят на ситуацията, в която се намира страната ни, бизнесът и хората".

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Ние предложихме ДДС да стане 0% за всички хранителни стоки. И сега е моментът да питаме нашите управляващи лицемери защо не приеха предложението ни? Каква е разликата примерно между месото и хляба да кажем?"

По темата работят: Десислава Маркова, Ирина Цонева

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три протеста затрудниха движението в София и страната (ОБЗОР)
Три протеста затрудниха движението в София и страната (ОБЗОР)
Роберт Левандовски се приближава до Барселона
Роберт Левандовски се приближава до Барселона