НОВИНИ

Увеличение на пенсиите с 21% от юли е договорено в коалицията, заяви Явор Божанков от БСП

bnt avatar logo
от БНТ
08:55, 18.05.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас

Пенсиите ще бъдат увеличени с 21% от юли. Това е една от мерките, около която са се обединили управляващите, съобщи в "Денят започва" депутатът от БСП Явор Божанков.

"С тази криза няма как всички да излезем по богати от нея, ще понесем щети, но това, което прави правителството показва, че се справяме добре, защото пакетът от над 2 млрд. лева, който ще предложим днес идва на фона на намаляване на външния дълг на държавата с 2 милиона".

Управляващата коалиция обявява днес мерките срещу инфлацията

По-късно днес управляващите се очаква да обявят цялостния пакет мерките срещу инфлацията.

Божанков подчерта, че всяка формация в управлението има по-различни виждания, но това не означава, че нямат много общи тези.

"Тази криза не е само в резултат на войната или на ковид. Това е цикъл в света, който ни заварва в най-лошия момент. Инфлацията периодично ескалира в кризи в света. Философията на БСП е следната: ще минем през тази криза солидарно, ще поемем тежестта поравно".

Във връзка с протестите на превозвачите и Столичен автотранспорт Божанков заяви, че ГЕРБ е докарал до колапс градския транспорт в малките и големите градове в цяла България.

"Ние забравихме какво е нормално в тази държава. По-рано един човек на тъмно вземаше решения и близки на ГЕРБ фирми са взели лъвския пай от ковид помощите, а други не са получили нищо. Сега целият процес се случи пред очите на хората – и преговорите между синдикати и работодатели, и преговорите между коалиционните партньори", добави той.

По думите му преговорите между синдикати, работодатели и правителство дават резултат.

"Работодателите се отказаха от своите протести не защото не са резонни, а защото видяха, че имат в лицето на правителството партньор, който има конкретни и адекватни мерки. Днес в 10.00 ч. заедно с коалиционните партньори ще обявят всяка конкретна мярка и те ще удовлетворят почти напълно българското общество и бизнеса", обясни Божанков.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Балабанов, ИТН: Коалицията постигна съгласие за мерките срещу инфлацията, но трябва да се подобри комуникацията
Станислав Балабанов, ИТН: Коалицията постигна съгласие за мерките срещу инфлацията, но трябва да се подобри комуникацията
Наказаха руски гимнастик за година заради показване на военен символ
Наказаха руски гимнастик за година заради показване на военен символ