НОВИНИ

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:14, 18.05.2022
Чете се за: 01:55 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Швеция и Финландия официално подадоха молби за членство в НАТО. Очаква се процесът по присъединяването им да продължи само няколко седмици. Турция продължава да се противопоставя на приемането на двете страни и поставя определни изисквания.

Желаниято на Швеция и Финландия да влязат в НАТО беше официално представено от посланиците на двете страни в Алианса. Молбите бяха приети от генералния секретар Столтенберг в централата на НАТО в Брюксел.

"Приветствам топло молбите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО. Вие сте нашите най-близки партньори и вашето членство в НАТО ще повиши споделената ни сигурност. Заявките, които направихте днес са историческа стъпка. Съюзниците ще преценят следващите стъпки", каза Столтенберг.

Турция заплашва да блокира приемането на Швеция и Финландия. Според президента Руеджеп Ердоган, двете страни са подслонили терористични групи. Ердоган заяви, че Стокхолм и Хелзинки не трябва да очакват неговото одобрение, ако не върнат терористите на Анкара.

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Турция поставя десет условия, твърди вестник "Сабах". Сред тях са изискванията за изясняване на подхода на двете държави по отношение на Кюрдската работническа партия, смятана от Анкара за терористична и спиране на финансовата подкрепа, за сирийските кюрдски Сили за защита на народа - организация, смятана от Турция за сирийско разклонение на ПКК.

Турският президент заяви днес, че се надява съюзниците от НАТО да разберат опасенията му и да го подкрепят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В „Право“ ще продължи да се влиза с оценка от матурите
В „Право“ ще продължи да се влиза с оценка от матурите
Гирмай се оттегли от Джирото след нелеп инцидент с тапа от шампанско (Снимки)
Гирмай се оттегли от Джирото след нелеп инцидент с тапа от шампанско (Снимки)