НОВИНИ

ВСС отложи разглеждането по същество на предложенията за отстраняване на Гешев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:58, 18.05.2022 (обновена)
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Пленумът на Висшия съдебен съвет отложи разглеждането по същество на предложенията за отстраняване от поста на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците единодушно решиха, че следва да разгледат предложенията по същество след като Върховният административен съд се произнесе окончателно по жалба на правосъдния министър. С нея Надежда Йорданова обжалва решение на Съвета, с което той отхвърли разглеждането на факти и обстоятелства, възникнали преди началото на мандата на Иван Гешев като главен прокурор.

ВАС определи като допустимо производство срещу Иван Гешев, предложено от правосъдния министър

В началото на заседанието представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев докладва, че тричленен състав на Върховния административен съд частично е уважил жалбата на Надежда Йорданова, като е постановил пленумът да разгледа част от обстоятелствата по т.н. случай "Жоси". Правосъдният министър обаче е заявила, че ще обжалва това решение пред петчленен състав.

"Считам за правилно, обосновано и законосъобразно Пленумът на ВСС да отложи, не да спрем, да се отложи днешното заседание и да се разглежда в един по-късен момент, когато влезе в сила определението на Върховния административен съд", каза Магдалинчев.

Правосъдният министър от своя страна отбеляза, че когато пленумът е насрочвал днешното заседание е било известно, че има висящ съдебен спор по казуса.

"Г-н Чолаков на заседанието ни уведоми за номера на делото. Тогава не беше взето предвид това обстоятелство, явно има промяна във вижданията. Заповядайте г-н Гешев", каза Надежда Йорданова.

"Аз искам да уверя министър Йорданова, че няма промяна в моите виждания. Да не се притеснява. Ако има промяна не е в мен. Аз държа да бъде разгледано по същество както искането на г-жа Йорданова, така и искането на г-н Стоилов. Нямам притеснения да бъдат разгледани не само тези, които бяха допуснати, но и тези които не бяха допуснати. Защото нямам търпение българските граждани да видят, че това са явно неоснователни основания, да не кажа смешни", отговори Гешев.

Иван Гешев: Не се притеснявам от решението на ВСС, основанията на правосъдния министър срещу мен са смешни

Известната като твърд опонент на Иван Гешев Атананска Дишева подкрепи предложението на Боян Магдалинчев за отлагане.

"Защото съзирам в него някаква надежда, че ВАС с произнасянето си ще промени резултата от произнасянето по допустимостта, което беше направено на заседание на пленума на ВСС по предложението на министър Йорданова от 2 март тази година", каза Дишева.

"Искането за проверка на законносъобразността на административни актове не е бавене на процедура, това се нарича законност", каза Йорданова.

"Аз изцяло подкрепям г-жа Дишева, аз също се надявам на това да обсъдим всички основания, които са внесени във Висшия съдебен съвет. Искам да декларирам, че имам ясни спомени от времето на дипломирането ми 94 година. Беше извършено и парламентарно разследване на дипломата ми, констатира се, че няма проблем. Сега имам спомени и от детската градина, за някои така не бях послушен в детската градина, но надявам се, че няма да бъде внесено второ искане за периода от раждането ми 70 до 77 година, което би ме затруднило чисто обективно", заяви Гешев.

Надежда Йорданова призова за дебат по същество във ВСС по искането за отстраняването на Гешев

Олга Керелска, която е другият опонент на Иван Гешев предложи Висшият съдебен съвет днес да разгледа по същество само предложението на бившия правосъден министър Янаки Стоилов, срещу което няма съдебен спор.

"Не мога да повярвам, но подкрепям изключително сериозно и силно г-жа Керелска и съм съгласен да разгледаме искането на г-н проф. Стоилов", каза Гешев.

Кадровиците обаче решиха, че двете искания вече са обединени в едно и процедурата не позволява да бъдат гледани по отделно. Така с пълно мнозинство решиха, че отлагат дебата и възложиха на правосъдния министър веднага след окончателното съдебно решение незабавно да свика заседание на съвета.

Вижте повече във видеото:

По темата работят: Иво Никодимов и Кристиян Гаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три олимпийски медалистки оглавиха "Синя звездна класация"
Три олимпийски медалистки оглавиха "Синя звездна класация"
Алан Пардю би напуснал ЦСКА при оферта от Англия
Алан Пардю би напуснал ЦСКА при оферта от Англия