НОВИНИ

Какво предвижда пакетът от антикризисни мерки?

Александър Марков
от Александър Марков
17:48, 18.05.2022
Чете се за: 06:22 мин.
Политика

След няколко коалиционни съвета и спорове управляващите постигнаха съгласие по антикризисен пакет мерки. Мерките са за 2 млрд. лв. и включват 0% ДДС за хляба, подкрепа от 25 ст. за литър гориво А-95 за крайния потребител и данъчни облекчения за семействата с деца. Това обявиха на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и коалиционните партньори.

11 мерки за 2 млрд. лв. с приоритет върху горива, храни и доходи. Такъв е планът на правителството и коалицията за облекчаване на инфлацията, внесена отвън заради войната в Украйна.

Какво предвижда пакетът от мерки?

Нула процентната ставка ДДС за хляба е може би най-широкообхватната мярка. А за 25-те ст. подкрепа за литър гориво ще има ограничение във вида, но не и количеството. То ще важи само за А-95 - бензин и дизел.

От първи юли всички пенсии ще бъдат увеличени с 20%. Някои мерки ще действат от 1 юли за една година, а други - до края на тази.

Пакетът мерки има три акцента: горива, храни, доходи.

Първо - нулева ставка за хляба, която управляващите очакват да понижи цената му.

"Тази мярка я правим специално и само за хляба, ще компенсираме с увеличението на ДДС за бирата и виното", каза премиерът Кирил Петков.

"Цената зависи от производителите на хляб и търговските вериги, както знаете, те сами си определят цената. Що се отнася до правителството, тези 20% в цената на хляба не са вече наложени като данък", допълни финансовият министър Асен Василев.

ДДС-то върху топлоенергията и топлата вода, както и природния газ за битовите потребители пада до 9% за период от 1 година. За всеки литър бензин А-95 и дизел крайните потребители ще получават 25 стотинки отстъпка.

"Те ще се администрират по схема директно от бензиностанциите. Тоест гражданите ще заплащат по-малко. Има два варианта. Единият да се издава фактура на физическо лице, тъй като те са само за граждани, физически лица. И съответно така да се администрира. Другият е да се администрира по служебен път с допълнителна информация към НАП", каза Василев.

И още: всички пенсии от 1 юли ще бъдат увеличени с около 20%, като в това влизат и 60-те лева антиковид добавка плюс процент на увеличение. От първи юли минималната пенсия става 467 при 370 лева сега.

"Докато по времето на ГЕРБ за 12 г. минималната пенсия се качи със 100 лева, тук за 1 година повишението е със 167 лв., или 56%. Когато ни питат: "Ама къде са парите от кражбите", ето тук са парите от кражбите - парите отиват при хората, а не в джобовете на нечии фирми, близки до властта", каза Петков.

Политическите реакции след обявяването на мерките срещу инфлацията

От първи октомври таванът за максимална пенсия ще се изравни с максималния осигурителен доход - 3400 лева.

"И не на последно място е предвиден индивидуален преглед на абсолютно всички пенсии, стъпвайки на преизчислението от 2008 г., или пенсията към момента на нейното отпускане, след което да се приложи Швейцарското правило в благоприятен за пенсионера вариант", каза Василев.

Данъчните облекчения за семейства с деца се увеличават от 4500 лева на 6000 лева на година за едно дете. Увеличава се и сумата, която държавата отделя за ваучери за работещи до 1,2 млрд. лв.

"Тези ваучери могат да се използват за плащане и на енергия, да бъдат използвани като културен чек, за посещение на културни институции", каза министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Ще бъде подпомогнат малкия и среден бизнес чрез увеличаване на прага за регистрация по ДДС до 100 000 лева.

Мерките няма да увеличат дефицита. Според коалиционните партньори, мерките са насочени към най-уязвимите и смекчават инфлацията, внесена отвън заради войната в Украйна.

"Бъдете спокойни - българското правителство и тази коалиция ще успеем заедно като общество да преминем през тази криза", каза Петков.

"Което гарантира, че ние няма да създаваме наша, българска, инфлация, освен вносната, срещу която се адаптираме именно с тези мерки", каза Владислав Панев от "Демократична България".

"Така че се опитахме наистина в името на това, да укротим под някаква форма народното недоволство в момента и да намерим баланс сред обществото, да предложим този пакет от мерки", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Промените ще бъдат предложени с актуализацията на бюджета.

Финансовият министър Асен Василев заяви, че има три сценария за еволюция на инфлацията до края на годината. Държавата залага на осреднения - между най-оптимистичен и най-песимистичен.

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС реши: Настанява украинските бежанци в държавни почивни бази
МС реши: Настанява украинските бежанци в държавни почивни бази
ФИБА отстрани отборите на Русия и Беларус от турнирите си
ФИБА отстрани отборите на Русия и Беларус от турнирите си