НОВИНИ

Служителите в градския транспорт протестираха в столицата

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:11, 18.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Служителите в градския транспорт в столицата излязоха на протест. Причината служителите да настояват за помощ от държавата е дупката в бюджета за транспорт заради кризата.

Превозвачи в цялата страна излязоха на протест (обобщение)

Три шествия от три ключови столични кръстовища и една обща цел - искания за субсидия за градския транспорт на София. Служителите в градския транспорт настояват държавата да обърне внимание на проблемите им. Протестират заради опасността да останат без заплати.

"Това означава да спрем, а спрем ли става много лошо", коментира Здравчо, шофьор в градския транспорт.

"Държавният бюджет беше гласуван без необходимите средства за тази социална услуга градски транспорт. Нещата вървят към спиране на градския транспорт", заяви Росен Евгениев, диспечер в градския транспорт.

"Метрото също може да бъде спряно. В последния момент хората в понеделник си получиха заплатите. Буквално се събираха стотинките, за да може да се съберат пари за работниците да си получат заплатите за април", уточни Иван Кирилов, председател на ФТР "Подкрепа" към КТ "Подкрепа".

Разчетът на транспортната комисия в Столичната община показва, че на този етап в актуализацията на държавния бюджет трябва да бъдат заложени около 144 милиона лева.

"Големият проблем в обществения транспорт след ковид кризата дойде от енергоносителите. Тъй като и електроенергията, която се ползва от "Метрополитен" и Столичен електротранспорт, и природният газ за автотранспорта, и дизелът поскъпнаха", поясни Карлос Контрера, председател на транспортната комисия в Столична община.

"Публичен градски транспорт не може да се самоиздържа и това на всекиму е известно. Към момента дружествата от столичния градски транспорт дължат над 55 милиона лева", добави Ваня Григорова от КТ" Подкрепа".

"Това е услуга от общ икономически интерес, която е скъпа услуга, за да бъде качествена и тя не може да бъде покрита през цената на превозните документи", каза още Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

Голяма част от хората в столицата подкрепиха днешния протест.

Освен допълнителни средства от държавата работещите в градския транспорт искат да се обърне внимание и на условията им на труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха мащабен логистичен център за нелегални цигари в Ботевград
Разбиха мащабен логистичен център за нелегални цигари в Ботевград
Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода
Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода