НОВИНИ

Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:03, 18.05.2022
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

959 украински бойци от металургичния комбинат в Мариупол са били отведени в територии под руски контрол от началото на тази седмица, обяви Москва. Украйна призова за размяна на пленници, но съдбата на защитниците на "Азовстал" остава неясна.

Според проруския сепаратистки лидер Пушилин командващите украинската отбрана още са в комбината. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини украинския президент в "лъжи и дезинформация", усвоени от специалисти на САЩ и НАТО, както посочи - заради твърдения, че предаването на украинските бойци в "Азовстал" е спасителна операция по инициатива на Украйна.

Близо 700 украински бойци са се предали в Мариупол през последните 24 часа, съобщи Москва. По-рано Киев нареди на целия гарнизон в "Азовстал" да спре съпротивата. Русия съобщи, че 50 ранени са настанени в болница, а останалите са откарани в новооткрит затвор в територии под контрола на проруските сепаратисти.

Кремъл обяви, че президентът Владимир Путин лично е гарантирал хуманно отношение на предалите се, но други руски представители се обявиха срещу всякаква размяна. Чуха се и призиви на руски политици за екзекуция. Русия твърди, че няма предварително споразумение за размяна на защитниците на "Азовстал". Много от тях са от полка Азов - украинска част, определяна от Москва като нацистко формирование.

Обществената телевизия на Нидерландия засне реакции на киевчани за събитията в Мариупол. Превземането на Мариупол дава на Русия сухопътна връзка с Крим и пълен контрол на Азовско море. Битката за града, продължила почти три месеца, се превърна в най-смъртоносната в Европа след войните в Чечения и на Балканите през 90-те години на миналия век.

Според ТАСС руска комисия ще разпитва предалите се защитници на Мариупол като част от разследване, формулирано за "престъпленията на украинския режим".

21-годишен пленен руски танкист пледира "виновен" за убийството на цивилен в първи знаков процес за военни престъпления, който започна в Киев.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Служителите в градския транспорт протестираха в столицата
Служителите в градския транспорт протестираха в столицата
Превозвачи в цялата страна излязоха на протест (обобщение)
Превозвачи в цялата страна излязоха на протест (обобщение)