НОВИНИ

След антикризисните мерки: Ще поевтинее ли хлябът?

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 18.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Общество

Една от най-обсъжданите антикризисни мерки - ДДС-то на хляба от 20 става 0% за една година. Големият въпрос е значи ли това, че така хлябът ще стане по-евтин или пък, че цената му няма да се качва повече?

Премахването на ДДС-то на хляба няма да се усети значително от българските потребители. На това мнение са както голяма част от производителите, така и хората. Основната причина са повишение на основните консумативи за производство на хляб, сред които пшеницата и високите цени на горивата.

Според производители може да се отрази само на цената на определени видове хляб и то само с няколко стотинки и за кратко време.

"Може да се отрази само на 2 - 3 вида хляб, които са белият, Добруджата и типовият, те се правят по държавен стандарт, в които ДДС е по установен фактор", каза хлебопроизводителят Димитър Бакалов.

Суровините за производство на хляб са с нови по-високи цени всяка седмица казват хлебопроизводители и тази мярка не е достатъчна за поевтиняване на хляба.

"Тези 20%, 20 стотинки и 25 стотинки, те постепенно ще изчезнат значи може в един производител да останат 5 или 10 стотинки, ако той реши да вдигне на работниците заплатата, транспорта, 3 или 5 стотинки и там ще изчезнат и няколко стотинки, ако отидат в магазина и 15 - 20 стотинки ще изчезнат", каза Бакалов.

За последната година хлябът се е увеличил с почти 50%. Повечето потребители са скептични, че намаляването на данък добавена стойност ще облекчи бюджета им. Дори очакват насъщният да поскъпне.

Новата реколта от пшеница се очаква да бъде двойно по-скъпа от миналогодишната. Тя ще влезе на пазара още от юни месец, което означава, че тогава, цената на хляба пак ще се увеличи.

"Цената на нивата ще е 60 стотинки и от там нагоре може да стигне до 80, 1 лева пшеницата, това означава, че брашното ще иде на 2 лева, а от там нататък хлябът ще отиде на 3,50 - 4 лв. Никой не може да каже как ще бъдат нещата", каза Бакалов.

За да можем да очакваме по-ниска цена на хляба, която да се задържи за по-дълго време, производителите посочват, че е необходимо държавата да отпуска по-големи субсидии за произведеното у нас зърно.

Репортер: Али Мисанков

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали до 22 г. започват европейските квалификации
Волейболните национали до 22 г. започват европейските квалификации
Победа за България във втората контрола с Испания
Победа за България във втората контрола с Испания