Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕК предлага: Всички нови сгради след 2029 задължително със слънчеви батерии на покривите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:00, 18.05.2022
Чете се за: 01:52 мин.
Европа
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес поредица от мерки, които целят да елиминират възможно най-бързо зависимостта на ЕС от руските енергийни източници. Една от мерките е всички търговски и обществени сгради да имат задължително покриви със слънчеви панели от 2025 години, а всички нови жилищни сгради - от 2029 година.

Европейската комисия смята да осигури 300 милиарда евро за преминаване към зелена енергия, изграждане на енергийна инфраструктура и нови връзки за газ и втечнен газ в Европа. 72 милиарда от средствата ще бъдат предоставяни на държавите като безвъзмездни средства и приблизително 225 милиарда като заеми.

Според Урсула фон дер Лайен най-ефективният начин за прекратяване на зависимостта от руските изкопаеми горива е спестяването на енергия. ЕК ще представи на страните набор от действия за ускоряване на прехода към зелена енергия като опростяване на процедурите за инвестиции във възобновяеми енергийни източници и съвместни поръчки на газ, втечнен газ и водород.

Брюксел препоръчва на държавите и през следващия отоплителен сезон да продължат да използват краткосрочно мерки, за да регулират цените на енергията за крайните потребители. Част от тях са предоставяне на ваучери, финансова помощ или плащане на сметките на най-уязвимите групи от населението, разсрочване на сметките, временни данъчни облекчения, предоставяне на държавна помощ за бизнеса.

ЕК предложи днес и 9 милиарда евро финансова помощ за Украйна за 2022 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Амбър Хърд призна, че е излъгала под клетва
Амбър Хърд призна, че е излъгала под клетва
Екипът на Илиян Стефанов бе продаден за 8 000 лева
Екипът на Илиян Стефанов бе продаден за 8 000 лева