НОВИНИ

Радев: Преустановяването на дискриминацията на македонските българи ще ускори пътя на РСМ към ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
22:36, 18.05.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Войната на Русия срещу Украйна променя коренно средата на сигурност не само в региона, но и в Европа. Това изисква преосмисляне и реални действия в рамките на Европейския съюз и НАТО за промяна на подходите за гарантиране на сигурността и мира. Това заяви президентът Румен Радев на среща на "Дондуков" 2 с помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Карън Донфрид, която е на посещение у нас, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Във фокуса на срещата бяха теми от стратегическото партньорство на България и Съединените американски щати, въпроси за стабилността и сигурността в контекста на войната в Украйна, както и политиката на разширяване на Европейския съюз.

Държавният глава призова по време на срещата за своевременна подкрепа от страна на съюзниците ни за недопускане на загуба на отбранителни способности от Българските военновъздушни сили до получаването на поръчаните и заплатени от страната ни осем самолета Ф-16.

"Гарантирането на въздушния ни суверенитет е изключително важно не само за България, но и за нашите партньори", заяви държавният глава. Президентът изтъкна и необходимостта от интегриране на основните проекти за модернизация на Българската армия чрез общи системи за контрол и логистика.

Беше обсъдено, че постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на Западните Балкани е стратегическа цел в подкрепа на сигурността и стабилността на Европа.

"България е най-заинтересована от по-бързото започване на преговори за членство в Европейския съюз на Република Северна Македония, но очакваме ясни и категорични правнообвързващи механизми и реални стъпки за изкореняване на езика на омразата и на системните примери за дискриминация на гражданите с българско самосъзнание", заяви държавният глава.

Той допълни, че от ключово значение за ускоряването на европейския път на РСМ е изпълнението на Копенхагенските критерии за членство в ЕС, постигането на устойчиви и необратими решения за развитието на двустранните отношения, както и вписването на македонските българи в конституцията на страната наравно с другите части от народи, за да се гарантират техните права.

"По тази тема в българското общество е формиран широк консенсус, потвърден от парламента, и всяко отстъпление застрашава стабилността в самата страна член на ЕС", каза още президентът Румен Радев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънцето се завръща, започва затопляне
Слънцето се завръща, започва затопляне
РТВЦ Пловдив спечели награда в категория "Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта"
РТВЦ Пловдив спечели награда в категория "Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта"