НОВИНИ

Мартин Владимиров: Отстъпка за горивата за цялото население е неразумна мярка

bnt avatar logo
от БНТ
07:49, 19.05.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Марката на правителството за отстъпка за горивата за цялото население е неразумна, заяви в студиото на "Денят започва" енергийният експерт Мартин Владимиров.

"Много по-разумно е да се преведат директни чекове към най-уязвимите групи, които не могат да покриват задълженията с в енергиен план и които са ограничили потреблението си - това важи за около 1/3 от населението. Да се дава отстъпка за горивата за цялото население е неразумно, защото дава грешни стимули на средната класа и на по-богатите да консумират много повече горива, отколкото са им необходими", смята Владимиров.

Според него към домакинствата и най-уязвимите групи трябва да бъдат насочени директни кешови трансфери, за да могат те сами да решат за какво да похарчат парите си.

"За някои хора купуването на основни хранителни стоки в магазина ще е много по-важно от зареждането на горива. От тази гледна точка мярката е по-скоро популистка", коментира експертът.

Той обясни още, че цените на най-използваните горива у нас - дизел и А95 се движат около 10% под средните за ЕС и България е консистентно сред страните с най-ниски цени. Това до голяма степен се дължи че на българския пазар има едни лидер, който не само преработва горивата, но и държи 2/3 от пазара на едро и има достъп до по-евтиния руски нефт.

"Ценообразуването в България е по-скоро базирано на цените на международните борси, тоест може да има намаления от самия основен доставчик на горива в България. И ако има някъде, където превозвачите трябва да протестират, то е пред рафинерията в Бургас", коментира Мартин Владимиров.

По думите му нямаме много механизми, с които да задържим цената по пазарен начин, но в момента всички държави ЕС прилагат мерки за подкрепа на потребителите.

"Цената на суровия нефт на световния пазар се успокои, защото повечето търговци и спекуланти вече не приемат риска за ембарго върху руския петрол толкова сериозно. А дори при прилагане на ембарго, вече е вкарано ценообразуването и няма фактори, заради които цената значително да се вдигне", каза още Владимиров.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха организирана престъпна група за лихварство и рекет в София
Разбиха организирана престъпна група за лихварство и рекет в София
Юношите по футбол излизат в един от най-важните си мачове на Евро 2022
Юношите по футбол излизат в един от най-важните си мачове на Евро 2022