НОВИНИ

Директорът на УМБАЛ "Александровска": Имаме лихви за над 15 000 лв. на ден заради лошо управление на предишното ръководство

bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 19.05.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Над 15 000 лева дневно се трупат към просрочените задължения на Александровска болница, заяви в "Денят започва" изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Атанас Атанасов.

По думите му това се дължи на лошото управление в миналото. Просрочените дългове на болницата са за над 35 млн. лв. От болницата търсят финансиране, за да могат да се справят с тях. Обсъжда се и това да стане под формата на кредит.

"Според нас предишните ръководства са управлявали лошо. Имам предвид, че са управлявали в разрез с основните принципи на финансово управление - законосъобразност, адекватност, икономичност, прозрачност, ефективност, ефикасност, устойчивост. Наехме външни експерти, които направиха финансови одити и одит на строителните дейности. От техните анализи стана ясно, че всъщност цялостната финансова политика на предишните ръководства не е била в съответствие с икономическите цели на болницата", каза Атанасов.

В ефира на "Денят започва" директорът на УМБАЛ "Александровска" показа снимки на лошото състояние, в което се намират вече ремонтирани помещения на болницата - паднала е мазилката в различни сгради след ремонти за 200 000 лв.

Освен това предишното ръководство е сключило договор за обществена поръчка за ремонт на стойност около 2 млн. лв. като 600 000 са преведени авансово. Строителните дейности обаче не могат да започнат вече няколко години заради факта, че изначалният проект за ремонт не отговаря на Закона за паметниците на културата, който обхваща част от сградите на болницата.

Той увери, че новото ръководство работи по оздравяването на лечебното заведение и има подкрепата и на държавата.

"Тук искам да припомня, че "Александровска" не е обикновена болница - не само заради добрите медицински специалисти, които работят в нея, но и защото болницата е символ на академичното здравеопазване в България. Така че няма да се допусне болницата да прекрати своята дейност. Държавата е ангажирана и съдейства максимално да бъде осигурено финансиране, така че просрочените задължения да бъде рефинансирани", каза д-р Атанасов.

Той допълни, че заплатите на персонала трябва да се увеличат, защото основен проблем в УМБАЛ "Александровска" е дефицита на кадри. С ръководството на болницата работи и финансов специалист, който отговаря за актуализирането на оздравителната програма и бизнес-плана на лечебното заведение, както и за осигуряване на финансирането за просрочените задължения.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айнтрахт ще играе в Шампионска лига за първи път
Айнтрахт ще играе в Шампионска лига за първи път
Двама представители от федерацията ни по баскетбол на Генералната асамблея на ФИБА
Двама представители от федерацията ни по баскетбол на Генералната асамблея на ФИБА