НОВИНИ

От утре започва работна група между превозвачите и регионалното министерство

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
11:16, 19.05.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Направена е работна група между регионалното министерство и превозвачите, която започва работа утре сутрин и ще търси баланс между предложенията на държавата и тези на превозвачите. Това заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Вижте повече и в прякото включване

"Към настоящия момент имаме добър тон с г-н Караджов, така че нека изчакаме какво ще се случи през утрешния ден и тогава да говорим за бъдещи протести", каза тя след срещата на превозвачите с министър Гроздан Караджов.

Към момента превозвачите не са получили покана от транспортния министър Николай Събев но са готови да дискутират.

"Пренесохме дебата от медиите и от улицата на експертно ниво - на масата, където би следвало да се водят тези разговори. Ако едната страна казва "ние не отстъпваме", а другата също не отстъпва, няма да намерим пресечната точка", коментира изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

От своя страна регионалният министър заяви, че не са поемани никакви конкретни ангажименти, но потвърди за създаването на работната група.

"Групата започва работа още утре - излъчени са шестима представители на превозвачите, съответно и наши експерти ще бъдат определени от мен, които сядат утре в 9.00 часа и започват да работят по всички проблеми, които заедно написахме", каза Караджов.

Превозвачите не се ангажираха със срок, в който групата ще продължи работа, но регионалният министър изрази надежда първите резултати да бъдат постигнати до седмица.

Освен това Гроздан Караджов съобщи, че до 3 седмици ще бъде ремонтиран старият път до Витиня, както и че вече са започнали летните ремонти по АМ "Хемус" към морето.

Срещата се състоя след ден на национален протест на превозвачите, затваряне на ключови кръстовища и пътни блокади в София и големите градове в страната.

В студиото на "Денят започва" тази сутрин изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев коментира, че все пак правителството се е вслушало в гласа на превозвачите по отношение цените на горивата.

Йордан Арабаджиев: Мерките на кабинета не съвпадат с исканията на превозвачите, но има някакъв напредък

"На протеста ние изразихме като нашата воля. Бяхме наясно сред срещата с премиера, че мерките, които ще приложи правителството, нямат общо с това, което ние предлагаме. Нашият пакет от мерки го бяхме артикулирали още преди два месеца. Дискусионно е как тази мярка с отстъпката за горива ще сработи и по какъв начин ще се достигне до всички български граждани, но има някакъв напредък от това, което предложихме като мерки", коментира Арабаджиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Чой се завръща на пистата този уикенд в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм
Мартин Чой се завръща на пистата този уикенд в BMU Европейския шампионат по мотоциклетизъм
НСИ: 28% от хората в трудоспособна възраст не работят, но и не търсят работа; безработицата е 4,9%
НСИ: 28% от хората в трудоспособна възраст не работят, но и не търсят работа; безработицата е 4,9%