НОВИНИ

Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки - коментар на Ваня Григорова и проф. Гарабед Минасян

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
12:27, 19.05.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас

Ще проработи ли антикризисният пакет от мерки, който вчера беше представен от управляващата коалиция? Това коментираха в студиото на "Денят започва" икономистите Ваня Григорова и проф. Гарабед Минасян.

Обобщение вижте в материала на Светозар Костадинов.

Според Ваня Григорова, икономист от КТ "Подкрепа", за да се усетят мерките от домакинствата, е нужен допълнителен контрол. Увеличението на пенсиите от 1 юли се случва всяка година, но предстоящото осъвременяване е необичайно, обясни тя, защото към 60 лева добавка, която ще стане част от пенсията, ще има още 10%.

"Твърдението за тези 10% беше, че те са по швейцарското правило, към момента не са. По швейцарското правило трябва да е 6%", заяви тя и уточни, че това означава, че правителството прави допълнителни трансфери към бюджета на НОИ.

Според проф. Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН трябва да се преосмисли така наречения "плосък данък" у нас. Той определи вчерашния протест на служителите в градския транспорт като неоснователен.

"Щом като имат по-високи разходи за бензин, да увеличат крайните цени и да се съобразят с търсенето. Обаче те не искат да увеличат крайните цени, защото ще намалее търсенето".

Ваня Григорова не е съгласна с тази теза, защото, според нея, задлъжняването на транспортните дружества трябва да доведе до насрещни мерки.

"Дружествата вече са задлъжнели драматично - това означава или, че правителството ги подпомага или както представителите на правителството казаха се увеличава цената на билета или се разрежда графика", попита тя.

Според Григорова намаляването на ДДС е мярка, която трябва да бъде съчетана с допълнителен контрол на крайните цени.

"Това се прави в редица други държави, където има диференцирано ДДС за определени стоки. В касовата бележка можеш да видиш стойността на стоката и отделно стойността на ДДС-то. Ако това беше направено и се направи, след това можеше да се види къде е увеличението и има ли такова", посочи тя.

Според проф. Минасян трябва да се обърне внимание на т.нар. "плосък данък", вместо фокусът да бъде изцяло върху размера на ДДС.

"Ако вземем нашата данъчна система, основната част от данъците се формират не от преките данъци, които са свързани с облагането на личните доходи, а от косвени. Най-големият дефект на плоския данък е, че натоварва хора с ниски доходи", смята той.

Григорова напомни, че връщането на необлагаемия минимум би означавал промяна в плоския данък.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Как да управляваме парите си в период на криза? Важните въпроси за антикризисните мерки на правителството, възможностите за оцеляване на бизнеса и помощта за гражданите може да зададете в нашия сайт на BNTNEWS.BG/me. Ние ще потърсим от специалисти най-точните и изчерпателни отговори.

ВСИЧКО ВАЖНО ПО ТЕМАТА КРИЗА&ПАРИ МОЖЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 20 сигнала за нанесени щети след голямата буря в Пловдив
Над 20 сигнала за нанесени щети след голямата буря в Пловдив
Висока инфлация отчитат и в Европа и САЩ
Висока инфлация отчитат и в Европа и САЩ