НОВИНИ

Енергийният министър очаква увеличение на отоплението с няколко десетки процента

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
16:07, 19.05.2022 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Топлата вода и парното ще поскъпнат значително от юли. Това прогнозира енергийният министър Александър Николов, който беше изслушан от ресорната комисия в парламента.

А какво ще стане със сметките ни? Според министъра - държавата ще търси компенсации за битовите абонати.

Енергийният министър потвърди прогнозите на бранша, за увеличение на цените на топлинната енергия.

"Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е нещо неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите - със сигурност и със сигурност това ще бъде коментирано на ниво Министерски съвет и вицепремиер, и премиер", каза Николов.

Върху цената благоприятно въздействие ще има и намаляването на ставката на ДДС от 20 на 9%.

От Асоциацията на топлофикационните дружества прогнозират, че от първи юли цената на топлата вода и парното ще се увеличи с между 30 и 50%. Основната причина е натрупаното увеличение на природния газ от последните месеци както и това, че топлата вода и парното не са увеличавани от близо година.

Николов съобщи още, че и досега България продължава да дава ежедневни заявки за доставка на природен газ към "Газпром", но не получава гориво. Заради това е застрашено и запълването на хранилището в Чирен.

"Изключително много зависи от запълването на дългосрочните договори, България все още е в активен договор с "Газпром експорт", нагнетяването на съответните количества зависят от доставките по дългосрочния договор, много трудно може да се изпълнява функцията и на обществен доставчик и на нагнетяване", каза Николов.

България продължава и преговорите с Турция за свързване с тяхната газова система. Целта е да имаме още един маршрут за доставка на синьо гориво. Николов не отговори еднозначно на въпроса дали от 1 юли ще започне доставката на пълни количества азерски газ за България.

Напрежение в парламентарната комисия по енергетика

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново напрежение на „Армията“: Гневни фенове замеряха футболистите на ЦСКА с клони, банани и бутилки
Ново напрежение на „Армията“: Гневни фенове замеряха футболистите на ЦСКА с клони, банани и бутилки
Румъния разреши добива на природен газ в Черно море
Румъния разреши добива на природен газ в Черно море