Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Фасадите на десетки сгради в Пловдив са опасни

от БНТ
17:03, 19.05.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки сгради в Пловдив са пред саморазрушаване или фасадите им са опасни. За да се подобри градската среда и за да бъдат избегнати инциденти, са нужни законодателни промени - смятат от местната администрация. Глобите и предписанията не могат да стимулират собствениците да започнат ремонти, които понякога стигат десетки хиляди левове.

Два вида са сградите, които трябва да се ремонтират. Едните са паметници на културата. При тях процедурата е сложна, нужни са разрешения и съгласувани проекти от Министерството на културата.

"Санкциите, които може да бъдат наложени от страна на инспектората на Министерството на културата, мисля, че стартират от 15 000 лева. Всеки един акт, но в случая да глобиш човек, който не може буквално да се грижи за насъщния си ежедневно, не е меко казано невъзможно. Няма откъде да се вземат, второ това не би решило проблема", каза Георги Стаменов, кмет на район "Централен" в Пловдив.

За другите сгради, които не притежават статут на паметници на културата, правомощията са на местните администрации. Те могат да налагат глоби до 5000 лева. Процедурата обаче изисква всички собственици да са получили предписанията за ремонт.

Към момента само добрата воля на собствениците и финансовия интерес решава проблема с ремонтите.

Спешните ремонти или разрушаване на опасните сгради в градовете най-често се случва след инцидент, понякога с пострадали хора. Затова сега законодателите са на ход.

Автор: Златин Бояджиев

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова е полуфиналистка на двойки на турнир по тенис в Австрия
Гергана Топалова е полуфиналистка на двойки на турнир по тенис в Австрия
Мария Конкачиева с високо френско отличие
Мария Конкачиева с високо френско отличие