НОВИНИ

Превозвачите и експерти в МРРБ ще търсят решение по спора за обхвата на толсистемата

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:43, 19.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

До седмица превозвачите и експерти от регионалното министерство трябва да намерят решение по спора за обхвата на толсистемата и цените на толтаксите. Това съобщи след среща с транспортния бранш регионалният министър Гроздан Караджов.

Близо час и половина продължи срещата между транспортния бранш и министър Гроздан Караджов. Превозвачите предложиха щом ще се разширява обхватът на толсистемата и за второкласните пътища, това да се случва само по тези трасета, по които преминава транзитен международен трафик. От бранша обаче предлагат да има отстъпки за камионите, които изминават над 3000 км разстояние вътре в страната на месец.

"Ние не сме против увеличаването на цената на толсистемата. Заявили сме, че сме склонни на такова увеличение от 1 януари, но това увеличение трябва да бъде направено по начин, по който въпросните стъпки да бъдат валидни при брой изминати километри. Така че българските превозвачи, опериращи на нашия пазар, да могат да ползват по-ниска тарифна ставка от транзитно преминаващите", каза Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи.

След срещата регионалният министър Гроздан Караджов съобщи, че е започнал ремонтът на пътя за прохода "Витиня", като до 3 седмици участъкът трябва да стане напълно безопасен за камионите и тировете, които преминават оттам. Министър Караджов коментира и строителството на автомагистрала "Хемус".

"Откакто аз съм министър, ние не сме плащали за "Хемус". Причината за това е, че в бюджета няма нито стотинка по специалната сметка за "Хемус", каза Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие и благоустройството.

Минути след изказването на Караджов, от ГЕРБ веднага контрираха.

"Не е вярно това, което той казва. Първо - разплащат и разплащаха десетки милиони левове по онези порочни "инхаус" договори и второ, нека попита своя колега вицепремиера Асен Василев защо няма пари в тази специална сметка. Това му беше едно от първите действия като служебен министър на финансите - тези пари от тази сметка да бъдат обрани, да изчезнат", заяви Николай Нанков, депутат от ГЕРБ.

Министър Караджов призна, че има проблем с български фирми, които доставят материали и техника под наем за строителството на "Хемус", начислява им се ДДС по извършени дейности, а след това не се знае кога ще им бъде платено. Според него проблемът скоро ще бъде решен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС отхвърли искането за оставка на заместник-председателя Мирослав Иванов
НС отхвърли искането за оставка на заместник-председателя Мирослав Иванов
Украйна не очаква войната да приключи до есента
Украйна не очаква войната да приключи до есента