НОВИНИ

Трябва ли да се увеличат квотите за българска музика в БНТ и БНР - говорят творците

bnt avatar logo
от БНТ
07:09, 20.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Още
Слушай новината

Темата за квотите на българката музика влезе в дневния ред на народните представители в парламента през седмицата, като според някои, в новия законопроект, процентът българска музика, която слушаме, трябва да се увеличи.

Популяризирането на българската музика в обществените медии е сред основните искания на много български творци и изпълнители. На заседание на комисията по култура и медии в парламента част от тях поискаха поне 50% от песните които се пускат по БНР и БНТ да са на български изпълнители, подобно на държави като Германия, Гърция и Франция.

Кинче Вълчева и Петко Кръстев са творци от Югозападна България. Тя - фолклорен изпълнител, той - композитор.

"Аз с проценти не мога да се ангажирам, звучи ми задължаващо към зрителите и слушателите. Хубаво е да има повече българска музика, разбира се. Изпълнителите за това се борим - мястото ни е на сцената. Но нека все пак да не звучи така задължаващо и да се ангажираме с някакви проценти", каза Кинче Вълчева.

По думите ѝ към момента процентът за българска музика не достатъчен, особено за фолклора.

Като човек, който се занимава с творческа интерпретация на фолклорна музика, аз приветствам всякакъв тип идеи, които да я показват на хората и да я популяризират. Не съм убеден обаче, че това трябва да преминава през някакъв императив, който да налага, да определя и да казва", коментира Петьо Кръстев - композитор на фолклорна, поп и джаз музика

Той допълни, че това би било добре да се разработи от ръководителите на обществените медии и изрази мнение, че в БНР и БНТ работят добри специалисти, които имат отношение към българската музика и предлагат добра селекция от нея.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистките до 21 години започнаха със загуба европейската квалификация
Волейболистките до 21 години започнаха със загуба европейската квалификация
Отмениха решението за спиране на правата на Антъни Иванов след изслушването му
Отмениха решението за спиране на правата на Антъни Иванов след изслушването му