Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как квотите в обществените медии ще популяризират българската музика?

от БНТ
09:00, 20.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Предложението поне 50% от музиката по БНТ и БНР да бъде българска, предизвика полярни реакции. И представители на музикалната индустрия, и общественици не се обединяват около ефекта предложение. То бе одобрено на заседание на културната комисия н Народното събрание, но тепърва предстои законовите текстове да бъдат конкретизирани и да бъдат гласувани.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха народната певица Ива Костадинова, Виолета Гюлмезова от дует "Шик" и депутатът Цвета Галунова от "Възраждане".

"Според последните статистики на "Музикаутор" и отчета им за 2021 г. само 11% от средствата, разпределени за авторски права, отиват за български репертоар - 89% изтичат в чужбина. Искаме да подкрепим българската култура с това предложение, защото смятаме че българските творци имат нужда от подкрепя и че тяхното творчество трябва да намира израз в национален ефир, заяви Цвета Галунова.

Трябва ли да се увеличат квотите за българска музика в БНТ и БНР - говорят творците

Дали една песен е хубава или лоша се определя от публиката, а не от властимащите, заяви Виолета Гюлмезова.

"На въпросната културна комисия просто се стигна до едни грозни приказки, като определения за нас, по-възрастното поколение и певците, които сме от години на сцената и това нещо трябва да спре. Имаме златни хитове - звезди, които са наложили толкова песни, които цяла България пее - къде са тези песни", попита тя.

Най-голяма нужда от изява имат българските поп и фолклор, каза от своя страна Ива Костадинова

"Смятам че трябва да се даде поле за изява на фолклорните песни, има изключително много хора, които посягат към него и това трябва да се види от всички. Когато аз и сестра ми започнахме през 2013 г., нямаше такъв наплив от млади артисти, които искат да популяризират народната ни музика. А тя е нещо, което трябва да съхраняваме и смятам, че националните медии трябва да ни подкрепят в това", допълни тя.

Вижте какво още казаха във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
16 души са задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен и на ГКПП "Капитан Андреево"
16 души са задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен и на ГКПП "Капитан Андреево"
Депутатите изслушват министъра на туризма за настаняването на украинските бежанци
Депутатите изслушват министъра на туризма за настаняването на украинските бежанци