НОВИНИ

Как квотите в обществените медии ще популяризират българската музика?

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 20.05.2022
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Слушай новината

Предложението поне 50% от музиката по БНТ и БНР да бъде българска, предизвика полярни реакции. И представители на музикалната индустрия, и общественици не се обединяват около ефекта предложение. То бе одобрено на заседание на културната комисия н Народното събрание, но тепърва предстои законовите текстове да бъдат конкретизирани и да бъдат гласувани.

В студиото на "Денят започва" темата коментираха народната певица Ива Костадинова, Виолета Гюлмезова от дует "Шик" и депутатът Цвета Галунова от "Възраждане".

"Според последните статистики на "Музикаутор" и отчета им за 2021 г. само 11% от средствата, разпределени за авторски права, отиват за български репертоар - 89% изтичат в чужбина. Искаме да подкрепим българската култура с това предложение, защото смятаме че българските творци имат нужда от подкрепя и че тяхното творчество трябва да намира израз в национален ефир, заяви Цвета Галунова.

Трябва ли да се увеличат квотите за българска музика в БНТ и БНР - говорят творците

Дали една песен е хубава или лоша се определя от публиката, а не от властимащите, заяви Виолета Гюлмезова.

"На въпросната културна комисия просто се стигна до едни грозни приказки, като определения за нас, по-възрастното поколение и певците, които сме от години на сцената и това нещо трябва да спре. Имаме златни хитове - звезди, които са наложили толкова песни, които цяла България пее - къде са тези песни", попита тя.

Най-голяма нужда от изява имат българските поп и фолклор, каза от своя страна Ива Костадинова

"Смятам че трябва да се даде поле за изява на фолклорните песни, има изключително много хора, които посягат към него и това трябва да се види от всички. Когато аз и сестра ми започнахме през 2013 г., нямаше такъв наплив от млади артисти, които искат да популяризират народната ни музика. А тя е нещо, което трябва да съхраняваме и смятам, че националните медии трябва да ни подкрепят в това", допълни тя.

Вижте какво още казаха във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16 души са задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен и на ГКПП "Капитан Андреево"
16 души са задържани за пране на пари и контрабанда в Сливен и на ГКПП "Капитан Андреево"
Депутатите изслушват министъра на туризма за настаняването на украинските бежанци
Депутатите изслушват министъра на туризма за настаняването на украинските бежанци