НОВИНИ

Военният министър на РСМ специално за "Светът и ние": Ставащото в Украйна крие рискове за процесите в Западните Балкани

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 20.05.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

"Ставащото в Украйна крие определени рискове за процесите в Западните Балкани", коментира в специално интервю за "Светът и ние" министърът на отбраната на Република Северна Македония Славянка Петровска. Като член на НАТО Скопие дава своя принос за отбраната на региона и има политическа воля за участие в бойната група в България, която ще бъде под командването на Италия, каза още министър Петровска.

По думите ѝ регионалната стабилност е важна не само за региона, но и за НАТО, както и за Европа като цяло.

Славянка Петровска поясни, че е имала отлични срещи с членовете и ръководителите на българската парламентарна комисия по сигурност и от разговорите с тях е останала с впечатлението, че сътрудничеството е на отлично равнище.

"Много сме доволни от начина, по който се развива следването на представителите на македонската армия в българските висши военни училища, Военната академия", коментира Петровска и добави, че двете страни са на крачка от подписването на спогодба.

Славянка Петровска и българският военен министър Драгомир Заков са говорили за изграждането на резервните сили в двете съседни страни.

Тя е отправила покана до българския министър на отбраната да посети Северна Македония, както и България и Северна Македония да проведат общо учение в регионалната база в Криволак.

Петровска коментира, че базата Криволак в Северна Македония има много сериозно значение за инфраструктурата на сигурност в тази част на Балканите, както и за всички членове на Алианса в него.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Томова загуби от сръбкия, но запази шаносве за основната схема на "Ролан Гарос"
Томова загуби от сръбкия, но запази шаносве за основната схема на "Ролан Гарос"
Михайлов след новия договор с Левски: През новия сезон ще се борим на всички фронтове (Видео)
Михайлов след новия договор с Левски: През новия сезон ще се борим на всички фронтове (Видео)