НОВИНИ

Компенсациите за ток за бизнеса предизвикаха скандал между управляващите и опозицията

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:26, 20.05.2022
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

От ГЕРБ обвиниха премиера Кирил Петков за думите му, че на българския бизнес са дадени 4,1 млрд. лв. като компенсации за скъпия ток, а на ЕРП-тата - 250 милиона.

Повод за обвинението на опозицията стана писмен отговор на енергийния министър Александър Николов на запитване от ГЕРБ, от който става ясно, че изплатените компенсации са 1 милиард и 10 милиона лева.

ГЕРБ попитаха къде са отишли останалите 3 милиарда, ако не фигурират в бюджета.

"Започват думите на г-н Кирил Петков все по-малко да имат значение и все по-малко да им вярваме", коментира Александър Ненков.

"Аз се чудя кой лъже премиера Кирил Петков и го кара да става смешен, защото да сбъркаш четири пъти, забележете, не с 50, 100, 200 милиона да направиш грешка, а от 1 милиард да кажеш, че са 4 милиарда, ставаш смешен", допълни Делян Добрев.

В отговор премиерът Кирил Петков определи твърденията на ГЕРБ като "поредната фалшива новина". Според него опозицията съзнателно всява напрежение в момент, в който до нас се води война.

"По отношение на ГЕРБ няма какво да ги коментираме. Те непрекъснато се опитват да вкарват някакви фалшиви новини. Видяхме този безпрецедентен пакет, който българското правителство направи с плана срещу инфлацията и то даже не са мерки, аз бих го нарекъл план срещу инфлацията. Преди това беше "къде е планът", сега, когато планът дойде, бил проинфлационен. Тези хора имат само една единствена цел в този момент, да се опитват да вкарват напрежение и изкуствено да подклаждат някакви страсти, които според мен са абсолютно неоснователни".

Междувременно в пленарна зала от "Продължаваме промяната" излязоха с официална декларация срещу фалшивите новини, която предизвика напрежение сред депутатите.

"Съмнително и притеснително е, че виждаме прилики с военната дезинформация. Уважаема опозиция, толкова ли можете? Повтарянето на неистини и активирането на очаквани и неочаквани лица от българското политическо пространство след изостряне на отношенията с Русия на Путин беше комбинирано с активиране на определени фирми и бизнес кръгове, които започнаха да говорят за газова криза, за това, че няма да има газ, че ще бъдат вкарани посредници, че България трябва да плаща в рубли и че не можем без руски газ. Дори тази седмица уж пробългарски партии ни призовават от парламентарната трибуна да плащаме за руски газ в рубли. А истината е, че бизнесът дори не усети спирането на газа", заяви Венеция Нецова - Ангова от ПП.

"Ние сме виновни за "Български пощи", ние сме виновни за Путин, ние сме виновни за това, че вашият министър-председател не може да каже и до днес откъде купува газ и какво прави. Знаем, колеги, след последните социологически проучвания, че на петия месец от вашето управление вие сте на нивото от 2020 г., на тогавашното правителство. Знаем, че сте уплашени, още малко ви остава. Радваме ви се, довиждане!", отговори Тома Биков от ГЕРБ.

А на бизнес събитието, на което присъства, премиерът отговори на въпрос дали има опасност България да остане без газ, ако Гърция откаже да плаща в рубли. Според Петков, едва ли Русия "може да си позволи да се откаже от целия Европейски съюз". Уверенията, които българският премиер е получил в Германия са, че плащането ще се извършва, по думите му, "в нормалната валута".

Вархеи: Отново съм в София, за да намерим основа за започване на преговорите между РСМ и ЕС

Петков коментира и думите на еврокомисаря по разширяване - че се очаква до дни България да даде зелена светлина на РСМ за преговори с ЕС. Петков заяви, че той сам не поема ангажименти и такова решение първо трябва да мине през коалиционен съвет, а след това - задължително и през Народното събрание.

По темата работиха: Ирина Цонева, Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Максимални температури от 21° до 29° днес
Максимални температури от 21° до 29° днес
Конгресът на БФС прие бюджета, отчета и стратегията на централата
Конгресът на БФС прие бюджета, отчета и стратегията на централата