НОВИНИ

Конгресът на БФС прие бюджета, отчета и стратегията на централата

борислав михайлов БФС конгрес
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 20.05.2022
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Малко повече от три часа продължи 10-ият конгрес на Българския футболен съюз, който се проведе в София. Конгресът обаче не беше изборен, а с основната цел да бъде приет бюджетът до 2026 година, за да не бъде отнет лицензът на централата от Министерството на младежта и спорта.

Делегатите гласуваха финансовата рамка на централата за всяка година по отделно от 2022 до 2026. Преди това те приеха и финансовия отчет за периода 2018-2021 година. Делегатите имаха възможност да наблюдават детайлите в отчетите и за бюджета чрез мониторите в залата.

Стратегията за развитието на БФС за следващите четири години също беше приета с огромно мнозинство.

Началото беше дадено с приветствие на президента на Борислав Михайлов, който сподели какви са били основните моменти в управлението му до този момент.

"БФС влиза в следващите четири години финансово стабилен и е обединен пред предизвикателствата”, сподели Борислав Михайлов във встъпителните си думи.

Преди началото на конгреса са постъпили 71 жалби, свързани предимно с изхвърлените клубове от БФС, повечето от които заради участие в заседанието през март, проведено от Димитър Бербатов и неговия екип. По време на заседанието беше допуснато да бъде разгледан казусът на тези отбори.

В крайна сметка, след гласуването 248 делегати потвърдиха решението 64 от клубовете, участвали в т.нар. конгрес на Димитър Бербатов през март да бъдат изключени от БФС. 69 бяха гласовете "против", а 26 се въздържаха по казуса.

Едва 9 от изхвърлените клубове бяха върнати в организирания футбол у нас.

Грузинецът Нодар Алкахаци, директор на стратегическото развитие на ФИФА, и Лука Никола от УЕФА – ръководител на Направление Национални федерации, са представителите на световните централи на Десетия конгрес на БФС.

"Всяка национална асоциация може да очаква до 17 милиона евро в рамките на четирите години в периода 2024 - 2028", заяви Лука Никола по време на своето изказване пред делегатите.

445 делегати участваха в работата на конгреса. 571 са клубовете към БФС, които са редовни членове и са с право на глас. От тях обаче 536 клуба са заявили протоколи с делегати, като 35 клуба не са върнали документи в деловодството.

Преди да бъде насрочен този конгрес министърът на младежта и спорта Радостин Василев даде срок на БФС да предостави финансовите си отчети за изминала година, приет бюджет за 2022 година, както и справка за четиригодишния проект на БФС за развитие на футбола до 25 май. В противен случай лицензът на централата беше заплашен с отнемане.

Малко преди това кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов призова за обединителен конгрес. Вчера бившият играч на Манчестър Юнайтед се обърна към клубовете, които ще вземат участие в заседанието днес, да се обявят против изхвърлянето на 104-те клуба от БФС. В крайна сметка, след гласуването се оказа, че голяма част от тези отбори ще останат извън редиците на централата.

Изборният конгрес на БФС беше отменян два пъти заради пандемията, но Димитър Бербатов и неговият екип събраха подписка, с която предизвикаха извънредно общо събрание на 12 октомври миналата година. Тогава Борислав Михайлов спечели, но представителите на Бербатов предявиха претенции към редовността на гласуването и пуснаха жалби до съда.

Тези жалби станаха повод БФС да отмени насрочения за 18 март редовен конгрес. Самият Димитър Бербатов обаче отиде на мястото и проведе свой конгрес, който той спечели, но само с присъствалите 76 клуба. Борислав Михайлов обаче не призна конгреса.

Все още се очакват решенията на съда по различните казуси, които бяха сътворени след проведените заседания.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Компенсациите за ток за бизнеса предизвикаха скандал между управляващите и опозицията
Компенсациите за ток за бизнеса предизвикаха скандал между управляващите и опозицията
Най-много ученици избраха английски език за втора матура
Най-много ученици избраха английски език за втора матура