НОВИНИ

Увеличават работното време на "синята" зона във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
09:02, 21.05.2022
14909
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на юни правилата за синята зона във Варна се променят. Платеното паркиране ще има ново работно време - увеличава се с един час. В събота и неделя паркирането в синята зона също ще се заплаща.

Промените в работното време на синята зона, които да облекчат натоварването в центъра, са приети от Общинския съвет. Ако никой не обжалва решението, те ще влязат в сила от 1 юни.

"Промените от една страна са за разширяване на работното време на синята зона - от 9.00 до 20.00 ч. И ще се работи и събота, и неделя, като през официалните почивни дни няма да работи синя зона", обясни Младен Иванов, управител на ОП "Общински паркинги и синя зона" - Варна.

Промените ще важат и за служебния абонамент. В момента той е от 9.00 до 19.00 ч. от понеделник до петък. През останалото време местата могат да се ползват от всички шофьори. Цената за час в синята зона остава 1 лв. Запазва се и максималният период за престой - 3 часа.

"Остава по същия начин, освен това въвеждаме целодневна цена за паркиране в синя зона, което ще може само с мобилното приложение "Варна паркинг" да бъде използвано, но то, по нашите разчети ще се използва рядко, защото цената е доста по-скъпа от нормалното, което е 1 лев на час. Там е 16 лева за един ден", добави Младен Иванов.

Изцяло електрическите автомобили ще продължат да ползват безплатно зоните за кратковременно паркиране, но заради драстичния ръст на цената на тока използването на общинските зарядни станции вече ще се заплаща. Предвижда се цената да е 70 стотинки за 1 кВтч.

А след края на туристическия сезон във Варна ще има и "зелена" зона - очаква се тя да заработи от 1 ноември.

Репортер: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският ансамбъл заема четвърта позиция след първия ден на многобоя в Памплона
Българският ансамбъл заема четвърта позиция след първия ден на многобоя в Памплона
След обстойни профилактични прегледи - какво е състоянието на мечките в Белица?
След обстойни профилактични прегледи - какво е състоянието на мечките в Белица?