НОВИНИ

Папата: Не трябва да има идеологически разделения в Римокатолическата църква

папа Франциск
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:45, 06.01.2024
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Папа Франциск предупреди днес вярващите, че между тях не трябва да има разделения на групи, "основани на техните собствени идеи". Посланието на Светия отец идва в контекста на противопоставянето на някои политики на Ватикана от страна на по-консервативните движения в Римокатолическата църква.

Франциск призова да се оставят настрана "църковните идеологии" в проповедта си в базиликата "Свети Петър" по време на литургията за Богоявление.

Предстоятелят на Римокатолическата църква предупреди още, че вярващите "не бива да се топлят на огъня на някаква елегантна религиозна теория", вместо да открият Бог в лицата на бедните.

Миналият месец папата разреши на католическите свещеници да дават благословия на двойки, които не са сключили брак, включително и на еднополови двойки, стига благословията да е пасторална - по молба на вярващите, извън литургията, като това да не е част от религиозен ритуал.

Някои епископи, които възприемат папа Франциск като опасно напредничав, на момента отхвърлиха това разрешение. Това накара Ватикана в началото на тази седмица да се опита да увери епископите по света, че благословиите за еднополовите двойки не са еретични или богохулни и че нямат доктринални основания да отрекат подобна практика.

В своята проповед на Богоявление днес папа Франциск не спомена недоволството, породено от решението за благославяне на еднополовите двойки, но се отклони от писмения текст на проповедта си, за да обърне внимание на "нуждата да се оставят настрана църковните идеологии".

Франциск каза, че Римокатолическата църква трябва да гарантира, че "вярата ни няма да бъде сведена до съвкупност от религиозни предания и външна обвивка".

"Ние откриваме Бог, който слиза на земята, за да се срещне с нас, не като се греем на огъня на някаква елегантна теория, а като тръгнем на пътешествие, търсейки знаци за неговото присъствие във всекидневието, и най-вече в лицата на бедните" , заяви предстоятелят на Римокатолическата църква.

Папата, който миналата година имаше здравословни проблеми, а в края ѝ навърши 87 години, бе в добро състояние по време на литургията. В края на 90-минутната служба асистент изведе Франциск, седнал на инвалидна количка, по централната пътека на базиликата. Папата има хроничен здравословен проблем в коляното, заради който мобилността му е затруднена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква ли се криза с боклука в столицата?
Очаква ли се криза с боклука в столицата?
Интер се справи драматично с Верона у дома и дръпна с пет точки на върха в Серия "А"
Интер се справи драматично с Верона у дома и дръпна с пет точки на върха в Серия "А"