НОВИНИ

Парламентът на Молдова одобри преименуването на молдовския език на румънски

парламентът молдова гласува вот недоверие правителството
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:16, 16.03.2023
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

Парламентът на Молдова одобри законопроект за преименуване на държавния език от молдовски на румънски. Мнозинството от депутатите - 58 от общо 101, са гласували за приемането му.

"Законопроектът за изпълнение на някои решения на Конституционния съд беше приет на второ четене с гласовете на 58 депутати", заяви председателят на парламента Игор Гросу.

Законопроектът е предложен от партията "Действие и солидарност", която има 63 места в парламента. Опозиционният блок на комунистите и социалистите се противопоставя на законопроекта. В резултат на това при приемането на проекта на първо четене в парламента се стигна до скандал.

Според проектозакона терминът "молдовски език" се заменя с "румънски език". Когато става въпрос за Молдова думите "държавен език", "официален език", "майчин език" се заменят с "румънски език".

През 2013 г. Конституционният съд постанови, че румънският език е държавният език в страната. В същото време, според молдовската конституция, за държавен език в страната се счита молдовският език на латиница, версия подобна на румънския.

Румънският език се изучава в молдовските училища и университети. Молдовският език на кирилица се изучава само в Приднестровието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Асеновград откриха обновената зала „Асеновец“
В Асеновград откриха обновената зала „Асеновец“
Инфантино: Светът има нужда от повече футбол, трябва да помислим за таван на заплатите
Инфантино: Светът има нужда от повече футбол, трябва да помислим за таван на заплатите