НОВИНИ

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара заради F-16

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:32, 09.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
парламентът одобри нов договор млн долара заради
Снимка: Архив
Слушай новината

Парламентът одобри договор за изграждане на склад за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение за самолетите F-16. Помещението ще е разположено на База Граф Игнатиево и ще струва 7,2 млн. долара.

Договорът предвижда:

  • Доставка на брави, заключващи механизми за врати и консумативи, необходими за изграждане на охранителни системи в съответствие с изискванията за сигурност на Правителството на САЩ.
    Проектиране и изграждане на система за сигурност на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО).
  • Услуги за управление на склада за съхранение на класифицирано оборудване (ССКО) за срок три години и три години поддръжка на охранителните и структурните системи, свързани с функционирането на склада.
  • Консултантски услуги по проектиране и изграждане на системи за сигурност за други съоръжения за самолет F-16 Block 70 в авиобаза Граф Игнатиево, където ще се съхранява класифицирано оборудване на самолета, и използване на класифицирана информация.

Новият контракт беше разкритикуван от "Възраждане".

Николай Дренчев, "Възраждане": "Може да ни поискат повече пари, ако дойде някога, може да не дойде никога. Това е истината за договорите, които са сключени за F-16. Това не е договор, а писмо за оферта или приемане. Ако не приемем това нещо, няма да ни бъдат доставени самолети за милиарди, част от които сме платили авансово".

След влизането в сила на закона за ратификация министърът на външните работи ще уведоми правителството на Съединените американски щати за изпълнение на националните процедури по влизане в сила на договора. Първото плащане от 162 хиляди долара ще бъде през декември тази година. Последното на 15 юни 2027 година.

"Още в началото коментирахме, че този договор е в ощърб на обществото. Сега САЩ, Пентагонът иска от България 7,2 млн., за да съхраняват тяхна техника. Няма нищо нелогично в това, тъй като всяка държава пази своите патенти. Но възниква големият въпрос, дами и господа народни представители, след като Пентагонът държи 1,3 млрд. долара на българските данъкоплатци, не е ли нахално да иска от България още 7 млн.", коментира Румен Гечев от БСП за България.

По думите на Гечев поръчката на самолети за България ще се забави още.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националните ни отбори по баскетбол до 16 години научиха програмата си на европейските първенства
Националните ни отбори по баскетбол до 16 години научиха програмата си на европейските първенства
Дисциплинарната комисия наложи солидна глоба на ЦСКА заради поведението на феновете по време на дербито с Левски
Дисциплинарната комисия наложи солидна глоба на ЦСКА заради поведението на феновете по време на дербито с Левски