НОВИНИ

Парламентът отхвърли предложените промени в Закона за референдумите

парламентът отхвърли предложените промени закона референдумите
bnt avatar logo
от БНТ
12:49, 13.09.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Народното събрание отхвърли на първо четене предложените от "Възраждане" промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. В подкрепа на измененията гласуваха 67 народни представители, 20 бяха "против" и 100 се въздържаха.

Законопроектът беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. По време на дискусията, продължила около два часа, от "БСП за България" и "Има такъв народ" изразиха подкрепа за измененията.

Една от промените в законопроекта на „Възраждане“ предвиждаше предложение до НС за произвеждане на национален референдум да може да бъде направено от всяка образувана и регистрирана парламентарна група. В момента такова предложение могат да направят не по-малко от една пета от народните представители. Предлагаше се и намаляване от 200 000 на 50 000 на броя подписи, с които инициативен комитет може да поиска свикване на референдум.

"Възраждане" искаше да се промени и разпоредбата, според която парламентът трябва да приеме решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща не по-малко от 400 000 подписа, и предложението не противоречи на законовите ограничения. От "Възраждане" искаха броят подписи да се намали на 100 000 и изискването да не противоречи на ограниченията да се заличи.

Снимки: БТА

Лидерът на партията Костадин Костадинов потвърди, че предлагат да се премахне ограничението за референдуми по отношение на въпроси, свързани с влезли в сила международни договори. Според него нежеланието да се промени законът показва, че има огромен страх от народа.

Слави Трифонов: Депутатите ви пренебрегват, унижават и ви се подиграват в очите

От "Възраждане" предлагаха още да се премахне изискването националният референдум да е валиден, ако в него са участвали поне толкова граждани, колкото на последните парламентарни избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионско посрещане за Джокович и баскетболистите на Сърбия в Белград
Шампионско посрещане за Джокович и баскетболистите на Сърбия в Белград
Кметът на Шумен награди победителите от рали „България“ Мартин Сурилов и Здравко Здравков
Кметът на Шумен награди победителите от рали „България“ Мартин Сурилов и Здравко Здравков